Dnes
Teplota: 0.5 °C

Středa, 16.10.2024770 let - významná osobnost Antonín Samek

770 let - významná osobnost Antonín Samek


V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě si připomínáme i mnoho významných osob, které se zapsaly výraznou měrou do historie našeho města. Právě dnes, 16. října, si připomínáme 5 let od úmrtí Antonína Samka.

Antonín Samek (30. 9. 1939 - 16. 10. 2019)

Běloveský kronikář, sběratel a znalec běloveské historie, místopisu a reálií, se narodil v Náchodě a žil v místní části Běloves. Jeho otec pracoval v lázních, kde se Antonín od dětství pohyboval a získal mnoho postřehů a vzpomínek.

Mladý Antonín se vyučil gumařem pro firmu Rubena a po roce nastoupil na Střední průmyslovou školu v Hradci Králové. Po ukončení studií a absolvování povinné vojenské služby se vrátil do Rubeny, kde pracoval až do svého odchodu do důchodu.

Již od mládí měl zájem o kulturu (působil v běloveském loutkovém divadle, hrál na kytaru a basu v hudebních skupinách), fotografoval a sbíral známky, pohlednice a fotografie z Bělovse a okolí. Od roku 2000 dělal v Bělovsi kronikáře. Ve spolupráci s archivem vydali svazek, který stručně zachytil kroniku Bělovse z předchozích 50 let, poté následovaly pravidelné roční zápisy, ke kterým přidával i fotografie, jejichž většinu pořizoval osobně.

Hojně se věnoval publikační činnosti a k jeho titulům, zaměřeným výhradně na Běloves, se řadí např. Paměti běloveského kronikáře, Vzpomínky na Běloves, Běloveské události roku 1945 očima svědků, Historie divadelních ochotníků v Bělovsi ve fotografii a další včetně článků v tisku a ve sborníku Rodným krajem. Širší než regionální zájem zaznamenaly také publikace Průmyslové objekty minulosti i současnosti na území Náchoda a Ve víru hudby a tance.

V roce 2004 mu byla udělena cena Kulturní a sportovní nadace města Náchoda za přínos v oblasti péče o kulturu.


Další zprávy /