Dnes
Teplota: 14.4 °C

Čtvrtek, 19.09.2024Dar městu Náchod za odvahu a pomoc obětem nacismu

Dar městu Náchod za odvahu a pomoc obětem nacismu


Dnes se v obřadní síni města Náchod odehrála důležitá a historická událost, která připomíná nejen odvahu našich předků, ale i hluboké přátelství mezi českým a polským národem. Starosta Náchoda Jan Birke spolu s místostarosty přivítal polskou delegaci, která městu předala obraz „Náchod 1945" od malíře Edwarda Kostky. Tento dar je symbolickým poděkováním obyvatelům Náchoda za jejich hrdinskou pomoc obětem nacismu na konci druhé světové války.

Součástí této slavnostní události bylo také představení knihy „Nad hranicemi - slovo do Náchoda", jejímž autorem je redakční tým z Kudowy-Zdrój. Publikace přináší svědectví o událostech roku 1945, kdy přes Náchod prchalo více než 70.000 přeživších z pobočného koncentračního tábora v Žakši (Sackisch Kudowa) zpět do svých domovů. Kniha zdůrazňuje obětavost a odvahu místních obyvatel, kteří otevřeli svá srdce i domovy těmto vyčerpaným a nemocným lidem, a přispěli k jejich záchraně.

Jedním z přeživších byl Luigi Baldana, který uprchl z tábora Sackisch Kudowa s pomocí Stanislava Coufala a dalších obyvatel Náchoda. Bohužel, pan Baldana se již dnešního dne nedožil. Jeho dcera Caterina Baldana, která se nakonec nemohla zúčastnit osobně, poděkovala jménem svého otce za odvahu a pomoc v těžké době dopisem, ve kterém uvedla: „Můj otec vždy toužil osobně poděkovat lidem, kteří mu zachránili život, ale nikdy se mu to nepodařilo. Dnes však mohu jeho jménem vyjádřit naši hlubokou vděčnost," citace z dopisu, který přečetla jedna z organizátorek akce - paní Wiola Szuzańská.

Dnešní událost nejen připomíná důležité historické momenty, ale také zdůrazňuje, jak je důležité tyto příběhy uchovávat pro budoucí generace. Příběh pana Baldana a dalších přeživších je pro nás všechny mementem odvahy a lidskosti v temných dobách.

Zvláštní poděkování patří našim polským přátelům, především Bronisławu Kamińskému, za jejich odhodlání a nasazení při organizaci této události. Tento dar, obraz „Náchod 1945", bude připomínkou společné historie a přátelství mezi Českem a Polskem, které nezná hranic.

Starosta města Jan Birke ve svém proslovu uvedl: „Osobně jsem až donedávna o této společné historii vůbec netušil a myslím, že ani celá řada obyvatel Náchoda o ní dodnes neví. Příběhy odvahy a pomoci však nesmíme zapomenout. Jsou důležitým poselstvím pro nás i pro naše děti. Přijímáme proto tento dar s hrdostí a pokorou, a budeme se snažit udržovat odkaz těchto odvážných činů živý i pro budoucí generace."

Závěrem bychom rádi poděkovali všem významným hostům, kteří se této důležité události zúčastnili a pronesli své proslovy.

Pan Czesław Kręcichwost, předseda obcí Euroregionu Glacensis, ve svém projevu připomněl dlouhou historii česko-polské spolupráce v oblasti Kladského pomezí a zdůraznil důležitost udržování těchto přátelských vztahů. Pan Bronisław Kamiński, předseda redakčního týmu publikace „Nad hranicemi - slovo do Náchoda", poděkoval všem, kteří přispěli k vydání této knihy a připomněl důležitost zaznamenávání historických událostí pro budoucí generace.

Velmi inspirativní byl také proslov pana Tomáše Krause, ředitele Institutu Terezínské iniciativy a zástupce Amerického židovského výboru, který vyzdvihl roli Náchoda a jeho občanů v poskytování pomoci přeživším koncentračních táborů. Osobním silným poutem právě k této konkrétní události je pro něj skutečnost, že jednou z žen, které prošly nacistickým pracovním táborem Sackisch Kudowa, byla jeho matka. I ona je ztvárněna jako jedna z postav na darovaném obraze.

Další řečníci - profesor Tadeáš Sivek z Polsko-českého vědeckého spolku, pan Adam Łącki, předseda Milovníků Kladského pomezí a v neposlední řadě Dr. Ryszard Gładkiewicz, předseda Polsko-české vědecké společnosti, zdůraznili historický kontext událostí a poukázali na neuvěřitelnou odvahu obyčejných lidí. Díky jejich slovům jsme si mohli ještě více uvědomit význam dnešního dne a pevné pouto, které spojuje oba naše národy nejen geograficky, ale především historicky a lidsky.


Dar městu Náchod za odvahu a pomoc obětem nacismu Dar městu Náchod za odvahu a pomoc obětem nacismu

Dar městu Náchod za odvahu a pomoc obětem nacismu Dar městu Náchod za odvahu a pomoc obětem nacismu

Další v galerii 21

Další zprávy /