Dnes
Teplota: 14.4 °C

Úterý, 24.09.2024Náchod si zafixoval cenu elektřiny a plynu na dva roky

Náchod si zafixoval cenu elektřiny a plynu na dva roky


Město Náchod si zajistilo dvouletou spotřebu 4 gigawatthodin elektřiny a 2,3 GWh zemního plynu na období od ledna 2025 do prosince 2026 pro chod úřadu a městských organizací nákupem na Českomoravské komoditní burze Kladno.

„Po skončení vládních opatření na řešení energetické krize, tedy zastropování cen, jsme zůstali v roce 2024 na spotových cenách. Tato strategie byla evidentně správná, spotové ceny jsou letos nižší než ceny loňských fixací, takže zaplatíme odhadem o 4 až 5 milionů méně", vysvětlila Ing. Zuzana Součková, vedoucí odboru správy majetku města Náchoda.

Na následující dva roky náchodská radnice ceny energií už raději zafixovala. Dodavatelem elektřiny bude společnost EP Energy Trading a plyn bude dodávat firma Pražská plynárenská. „Akutní energetická krize je sice už zřejmě za námi, ale ceny energií stále zůstávají daleko vyšší, než jsme byli dříve zvyklí. A mnohem více je také rizik, např. ukončení tranzitu plynu přes Ukrajinu, situace na Blízkém východě, nebo opatření vyplývající z evropského Green Dealu. Proto převažují scénáře, které očekávají spíše růst cen, a proto jsme si ceny elektřiny a plynu na další dva roky už raději zafixovali", doplnil starosta Náchoda Jan Birke.


ilustrační foto ilustrační foto

Další zprávy /