Dnes
Teplota: 12.8 °C

Pátek, 14.09.2018Rybník Podborný může nabídnout nové možnosti pro rekreaci a odpočinek

Rybník Podborný může nabídnout nové možnosti pro rekreaci a odpočinek


Již v těchto dnech se intenzivně připravuje rozpočet města na příští rok, a proto bychom se s vámi rádi podělili o záměry, které v případě jeho schválení do konce letošní roku, bude Město Náchod v příštím roce realizovat.

„Jedním ze zajímavých projektů, který chystáme je úprava lokality v místě rybníku Podborný. Toto území zůstávalo doposud stranou, přičemž nepochybně skrývá potenciál nejen v rovině naučné, ale je velmi atraktivní také pro vytvoření rekreačního okruhu," uvedl záměr místostarosta Jan Čtvrtečka. 

Lokalita je dlouhodobě využívána pouze jako chovný rybník bez dalšího rozvoje. Projekt naučné stezky má za cíl přeměnit toto špatně přístupné a nevyužívané místo na kvalitní veřejný prostor sloužící širokému spektru návštěvníků pro rekreaci, poznávání a odpočinek.

Rybník Podborný a jeho bezprostřední okolí skrývá celou řadu biotopů, které bude možné po vytvoření vycházkového okruhu přiblížit jejím návštěvníků, formou interaktivních prvků, informačních panelů i samotného pozorování. Vycházkový okruh předpokládá bezbariérové zpřístupnění obou břehů rybníka a rozšíří tím možnost pro vytvoření celé řady klidových míst. Současně by mohl být okruh uzavřen přes dnes nepřístupný poloostrov v jeho severní části pomocí dřevěných mostků. To by umožnilo zrcadlové umístění pevných mol na obou částech rybníka, která by sloužila pro přístup k vodě. Okruh by tedy nemusel sloužit jen jako součást běžeckých tras, ale zpřístupnění vodní plochy by do budoucna umožnilo například vznik a provozování půjčovny lodiček. 

Nově budované trasy budou přírodního původu bez asfaltových či nepropustně zpevněných ploch včetně spojení obou břehů dřevěnými mosty. Přístup k vodní ploše bude zjištěn pevnými dřevěnými moly.

„Naším hlavním záměrem při realizaci tohoto projektu je využití městského veřejného prostoru novým moderním způsobem. Tím bychom také chtěli zvýšit nabídku pro rekreaci a odpočinek obyvatel při zachování kontaktu s přírodou," dodává starosta Jan Birke.


Rybník Podborný může nabídnout nové možnosti pro rekreaci a odpočinek Rybník Podborný může nabídnout nové možnosti pro rekreaci a odpočinek

Rybník Podborný může nabídnout nové možnosti pro rekreaci a odpočinek Rybník Podborný může nabídnout nové možnosti pro rekreaci a odpočinek

Další v galerii 4

Další zprávy /