Dnes
Teplota: 12.1 °C

Středa, 16.10.2024Město Náchod chystá strategickou investici pro budoucnost města – Zámecký hotel jako centrum kultury, bydlení a rozvoje

Město Náchod chystá strategickou investici pro budoucnost města – Zámecký hotel jako centrum kultury, bydlení a rozvoje


Zastupitelstvo města Náchoda bude v pondělí 21. října 2024 projednávat nákup objektu bývalého Zámeckého hotelu a restaurace.

Jedná se o nemovitosti na pozemku st.p.č. 333 a dalších včetně budovy č.p. 1280 v ulici Smiřických. Nákup uvedené nemovitosti má velký význam pro město Náchod z pohledu budoucího rozvoje této lokality, a to nejen kvůli její strategické poloze, ale především díky jejímu budoucímu využití, které má zásadní přínos pro sociální a kulturní rozvoj města a v neposlední řadě pro rozvoj turistického ruchu v návaznosti na další záměry města v bezprostřední blízkosti Státního zámku v Náchodě.

Jaké využití město v objektu plánuje?

  1. vytvoření startovacích bytů a samostatného bydlení
  2. Centrum denních služeb pro seniory (známější pod názvem Domovinka) a sezonní kavárna
  3. muzeum kočárků

Ve spolupráci s organizací Pferda z.ú. je plánováno vytvoření startovacích bytů a samostatného bydlení. Mohlo by se jednat o min. 10 bytů, které budou sloužit lidem se specifickými potřebami a tato služba jim pomůže začlenit se do běžného života. Nezisková organizace Pferda má s poskytováním sociálních služeb a provozováním sociálních podniků dlouholeté zkušenosti a navazujeme tak i na spolupráci v oblasti tréninkových bytů, které jsou provozovány v ulici Hurdálkova.

K dispozici bude také rezervní byt pro krizové situace. Díky tomu pomůžeme občanům s náročnými životními situacemi a zlepšíme dostupnost bydlení v krizových situacích, např. pro oběti domácího násilí.

V přízemí budovy plánujeme ve spolupráci s Oblastní charitou Náchod zřídit Centrum denních služeb pro seniory (známější pod názvem Domovinka), které poskytne pomoc rodinám, které chtějí o své blízké pečovat doma, ale nejsou přes den schopni z důvodu zaměstnání jim zajistit program a patřičnou péči. Prostory i okolní zeleň jsou pro tuto službu naprosto ideální. V první fázi by kapacita „Centra" mohla být 20 osob. Velikost objektu ale umožňuje do budoucna uvažovat o jejím navýšení až na 40 osob. Dále zde bude sezónní kavárna, jejíž provoz zajistí Kavárna Láry Fáry Náchod, resp. nezisková organizace Pferda, což podpoří turistický ruch i komunitní život. Do chodu kavárny a budovy se zapojí i nájemníci a klienti Pferda z.ú., což vytvoří synergii mezi službami a komunitou.

Součástí projektu bude také zřízení muzea kočárků, kde budou vystaveny historické i moderní kočárky. Ve spolupráci se soukromými vlastníky této sbírky aktuálně jednáme o možnostech vystavení. Expozice má potenciál přilákat nové návštěvníky a tím i v rámci cestovního ruchu nabídnout návštěvníkům náchodského zámku další turistický cíl v krásné lokalitě.

Spolu s plánovaným novým informačním centrem a minizoo, připravovanými v rámci česko-polské spolupráce, vznikne v okolí zámku komplexní turistická zóna, která posílí atraktivitu nejen náchodského zámku, ale celého náchodského regionu.

Proč je nákup zámeckého hotelu do majetku města skvělou příležitostí?

Zachování kulturního dědictví:

Zámecký hotel je architektonickým klenotem Náchoda. Jeho zakoupením město zajistí dlouhodobou ochranu tohoto historicky významného objektu a uchová ho pro budoucí generace.

Posílení kulturní nabídky:

Plánované muzeum kočárků a další kulturní aktivity přilákají nové návštěvníky, čímž se rozšíří možnosti pro turisty i místní obyvatele. Projekt oživí kulturní scénu města a vytvoří nová místa, kde se setkávají historie a moderní zážitky.

Podpora dostupného bydlení:

Vytvořením startovacích bytů pro mladé rodiny a osoby se specifickými potřebami se zvýší dostupnost bydlení a zlepší sociální soudržnost. Odlehčovací služba je dlouhodobě stále více poptávanou službou.

Propojení s dalšími atrakcemi:

Objekt se nachází v klíčové lokalitě blízko zámku a galerie. Díky této strategické poloze se přirozeně propojí s dalšími projekty a rozšíří atraktivitu zámecké oblasti, která má potenciál stát se jedním z hlavních lákadel regionu.

Zlepšení dopravní dostupnosti:

Plánované zavedení nového autobusového spojení výrazně zlepší dopravní dostupnost této lokality, což zvýší atraktivitu nejen pro obyvatele, ale také pro návštěvníky a turisty.

Ekonomická výhodnost:

Nemovitost je v dobrém a udržovaném technickém stavu, což znamená nízké náklady na její úpravy. Navíc je její kupní cena výrazně výhodná oproti tržní hodnotě. Pronájem bytů pak zajistí dlouhodobý finanční přínos pro město.

Celkově tento projekt představuje jedinečnou příležitost, jak zkombinovat rozvoj kultury, turismu a další synergické efekty v sociální oblasti.


Zámecký hotel Zámecký hotel

Zámecký hotel Zámecký hotel

Další v galerii 3

Další zprávy /