Dnes
Teplota: 18.5 °C

Pondělí, 08.07.2024Mezinárodní šachový turnaj Náchod – Polanica-Zdrój

Mezinárodní šachový turnaj Náchod – Polanica-Zdrój


Rodí se nová akce propojující partnerská města

Partnerským městem Náchoda je i polská Polanica-Zdrój. Právě tam zamířila ve středu 3. července 2024 malá delegace, kterou vedl místostarosta Milan Vik. Cesta se uskutečnila na pozvání polské strany a jejím smyslem bylo prodiskutování konkrétních záležitostí týkajících se  realizace I. ročníku Mezinárodního šachového turnaje Náchod - Polanica-Zdrój.

Myšlenka společného šachového turnaje vznikla při setkání zástupců Polanice-Zdrój se členy komise cestovního ruchu a partnerských měst rady města Náchoda. „Pozvali jsme naše polské přátele na návštěvu do Náchoda, během které jsme hledali i téma pro zajímavou společnou aktivitu, ať už kulturní, nebo sportovní. Ukázalo se, že v Polanici mají šachy dlouhou tradici, rovněž v Náchodě je dobře fungující šachový klub. Cílem bylo vytvoření společné tradiční akce zaměřené na šachy," říká Miroslav Brát, předseda komise cestovního ruchu a partnerských měst.

Zájem o společný turnaj projevili šachisté z Náchoda i Polanice. Bylo třeba dohodnout základní body celé spolupráce. Z jednání v Polanici vyplynulo, že by se společný šachový turnaj mohl uskutečnit prvním ročníkem již v listopadu letošního roku. Jeho místem by byla Polanica-Zdrój, příští rok bychom uvítali polské šachisty u nás v Náchodě - například v prostorách nově dokončeného spolkového domu. Jako místo konání turnaje by se střídala Polanica-Zdrój  a Náchod. V dalších ročnících by mohl být turnaj otevřený i pro šachisty z dalších partnerských měst Náchoda i Polanice-Zdrój.

„Na jednání se diskutovalo  o přesném názvu turnaje. S polskou stranou jsme se shodli na tom, že bychom rádi nechali v názvu rezonovat slovo „medvěd". V Polanici mají symboliku ledního medvěda, v Náchodě na zámku je zase medvěd výrazně tmavšího odstínu srsti, to jsou skoro kontrastní barvy šachových figurek. Možná tak vítěz v turnaji získá Pohár lázeňského medvěda, který rád hraje šachy, uvidíme, " říká s úsměvem místostarosta Milan Vik, který se při jednání v Polanici-Zdrój setkal s tamním starostou Mateuszem Jellinem. Polská strana vyjádřila záměru společného šachového turnaje plnou podporu. „Je to skvělá příležitost ke vzájemnému poznávání obyvatel Náchoda i Polanice-Zdrój prostřednictvím zajímavé akce," zdůraznila paní Marlena Runiewicz - Wac předsedkyně polanické městské rady.

Bez koho by se nepodařilo ideu společného šachového turnaje realizovat? „Zásadní je zájem šachových klubů z Náchoda a Polanice-Zdrój. Jednání se za náchodský šachový klub zúčastnil Ing. Petr Čechura,  polské šachisty zastupoval Mariusz Kopec. Bylo zřejmé, že si oba pánové rozumí a jejich zájem má stejný směr. Pokud se vše zdaří, může na podzim proběhnout první ročník společného šachového turnaje, který pak bude míst pevné místo ve sportovně-kulturním kalendáři obou našich měst. Nabízí se zde i zapojení mladých šachistů, což mě obzvláště  těší," uzavírá místostarosta Vik.

Po pracovní části jednání nabídli polští hostitelé náchodské delegaci exkurzi do zdejší sklářské huti Barbara. Kdoví, právě zde by mohl vzniknout originální pohár pro vítěze I. ročníku Mezinárodního šachového turnaje Náchod - Polanica-Zdrój.


Mezinárodní šachový turnaj Náchod – Polanica-Zdrój Mezinárodní šachový turnaj Náchod – Polanica-Zdrój

Mezinárodní šachový turnaj Náchod – Polanica-Zdrój Mezinárodní šachový turnaj Náchod – Polanica-Zdrój

Další v galerii 6

Další zprávy /