Dnes
Teplota: 17.1 °C

Pátek, 13.09.2024770 let města - významné osobnosti bratři Karel a Oldřich Šafářovi

770 let města - významné osobnosti bratři Karel a Oldřich Šafářovi


V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě si připomínáme i mnoho významných osob, které se zapsaly výraznou měrou do historie našeho města. Dnes si připomeneme bratry Karla a Oldřicha Šafářovi.

Karel Šafář (14. 9. 1912 Náchod, Plhov - 29. 4. 1998 Náchod)

Vyučil se dámským kadeřníkem a před druhou světovou válkou vyučoval na Pokračovací škole živnostenské, na oddělení pro holiče, kadeřníky a vlásenkáře.

Jeho životním posláním se ale stalo malování. Neměl však žádné výtvarné vzdělání, a tak své zkušenosti získával postupně. Dosáhl takových kvalit, že jeho kresby lidové architektury vycházely již před druhou světovou válkou v tisku (např. Od kladského pomezí). Je znám jako krajinář, kreslíř, dokumentarista, který maloval převážně technikou olejomalby, perokresby, lavírované kresby uhlem, tužkou, křídou nebo rudkou, ale zvládal i dřevořezy, kachle, malby na skle a realizoval také knižní ilustrace a ex libris. Jeho kresby mizející lidové architektury i starého Náchoda mají mimořádnou dokumentární hodnotu. Některé jeho práce byly vytištěny jako pohlednicové cykly a jsou součástí mnoha knížek a tisků jeho bratra Oldřicha Šafáře.

Věnoval se také fotografování a zdokumentoval například příchod německých jednotek do Náchoda 15. března 1939, stavbu parovodu v létě roku 1941, průchod tzv. národních hostů v prvních měsících posledního roku války i osvobození Náchoda v květnových dnech roku 1945.

V dobách Protektorátu si vedl kroniku, kde prokázal své literární nadání. To se projevilo také v jeho článcích o náchodských událostech i osobnostech, z nichž některé publikoval společně se svým bratrem Oldřichem.

Během studií svého syna Josefa inicioval na Střední průmyslové škole stavební tvorbu modelů mizející lidové architektury, jejichž soubor je dnes součástí sbírek Muzea Náchodska.

Oldřich Šafář (8. 2. 1921 Náchod - 6. 2. 2004 Náchod)

Byl vášnivým čtenářem s celoživotním zájmem o historii se zaměřením na rodné město, malířství a numismatiku. Vystudoval dvouletou obchodní školu v Náchodě. Nejprve byl zaměstnán jako úředník u textilní firmy Mencl na Komenského třídě. Během druhé světové války byl totálně nasazen do Moravské Ostravy. Vydělané peníze investoval do budování vlastní knihovny.

Do roku 1947 pracoval na odboru Místního národního výboru v Náchodě. Následně byl zaměstnán na ekonomickém úseku Východočeských bavlnářských závodů. V padesátých letech vykonával funkci správce náchodského muzea. Od srpna 1969 pracoval jako vedoucí finančního odboru Městského národního výboru v Náchodě.

Věnoval se mnoha oborům - sběratelství, publicistice, numismatice, regionální historii atd. Sbíral obrazy i grafiku. Díky jeho iniciativě byla v Náchodě uspořádána řada výstav. Vydával velmi oblíbené publikace, jejichž byl často sám autorem, nebo se na nich podílel (Městské divadlo Náchod, Radnice v Náchodě, Škola v Náchodě, 120 let Hronu, Náchod 1254-1979, Umění kolem nás). Je autorem příspěvků zveřejňovaných v regionálních periodicích. K městské kronice, kterou vedl od roku 1959, připojil redakci Náchodského zpravodaje.

V roce 1996 byl oceněn Kulturní cenou města Náchoda.


Oldřich Šafář Oldřich Šafář

Další v galerii 3

Další zprávy /