Dnes
Teplota: 35.0 °C

Úterý, 06.08.2024Rozšíření expozice Josefa Škvoreckého ve Spolkovém domě v Náchodě

Rozšíření expozice Josefa Škvoreckého ve Spolkovém domě v Náchodě


Náchod, 6. srpna 2024 - Expozice věnovaná náchodskému rodákovi a významnému spisovateli Josefu Škvoreckému ve Spolkovém domě v Náchodě se rozšířila o nové unikátní předměty.

Město Náchod převzalo v pondělí 5. srpna významná ocenění a artefakty, které byly darovány Společností Josefa Škvoreckého (SJŠ). Předání se osobně zúčastnil předseda společnosti, pan Mgr. Václav Krištof, a starosta města, Jan Birke.

Mezi darovanými předměty jsou mimo jiné prestižní ocenění, která Josef Škvorecký během svého života obdržel. Konkrétně se jedná o Řád bílého lva, Řád Kanady, Neustadt Prize a Státní cenu za literaturu. Tyto cenné artefakty budou nyní součástí stálé expozice, kde budou moci návštěvníci obdivovat úspěchy jednoho z nejvýznamnějších českých spisovatelů 20. století.

Dalším cenným přírůstkem je karikatura Josefa Škvoreckého od renomovaného výtvarníka Adolfa Hoffmeistera z roku 1968, kterou město Náchod zakoupilo od pana Krištofa za 30 000 Kč. Tento umělecký kousek bude rovněž vystaven ve Spolkovém domě.

Součástí rozšíření expozice je také doplnění kopie pracovny Josefa Škvoreckého, která byla otevřena v květnu letošního roku. Pan Krištof přivezl další knihy, které pomohou co nejvíce přiblížit atmosféru původní knihovny a pracovny Josefa Škvoreckého v Torontu. Pracovna byla společně upravena tak, aby co nejvěrněji zachycovala autentické uspořádání prostoru, ve kterém spisovatel tvořil.

Starosta Jan Birke k této události uvedl: „Jsme nesmírně hrdí na to, že můžeme ve spolupráci se Společností Josefa Škvoreckého dále rozvíjet expozici věnovanou tomuto významnému náchodskému rodákovi. Nové přírůstky významně obohatí naši sbírku, a přiblíží návštěvníkům jeho život a dílo, a to právě v letošním roce, kdy si připomínáme 100 let od spisovatelova narození."

Během setkání se starosta Jan Birke a pan Václav Krištof domluvili také na další spolupráci, včetně příprav vzpomínkového večera, který se bude konat při příležitosti nedožitých 100. narozenin Josefa Škvoreckého dne 27. září 2024.

Nově doplněná expozice ve Spolkovém domě je otevřena veřejnosti a město Náchod srdečně zve všechny zájemce o literaturu a historii k jejímu zhlédnutí.


Rozšíření expozice Josefa Škvoreckého ve Spolkovém domě v Náchodě Rozšíření expozice Josefa Škvoreckého ve Spolkovém domě v Náchodě

Rozšíření expozice Josefa Škvoreckého ve Spolkovém domě v Náchodě Rozšíření expozice Josefa Škvoreckého ve Spolkovém domě v Náchodě

Další v galerii 7

Další zprávy /