Dnes
Teplota: 35.0 °C

Čtvrtek, 08.08.2024770 let města - významná osobnost Lydie Baštecká

770 let města - významná osobnost Lydie Baštecká


V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě si připomínáme i mnoho významných osob, které se zapsaly výraznou měrou do historie našeho města. Právě dnes, 8. srpna, si připomínáme výročí 76 let od narození paní Mgr. Lydie Baštecké.

Mgr. Lydia Baštecká (8. 8. 1948 Praha - 9. 3. 2021 Náchod)

Rodačka z Prahy, prožila své mládí v Brandýsi nad Orlicí v rodině evangelického faráře. Po studiu na filozofické fakultě pražské Univerzity Karlovy, obor archivnictví a pomocných věd historických, vykonávala funkci archivářky v pardubickém Unichemu.

Od roku 1993 byla ředitelkou Státního okresního archivu Náchod a jako autorka nebo editorka se podílela na mnoha publikacích, týkajících se regionální historie (např. Náchod - v edici Zmizelé Čechy, Náchod - v edici Dějiny českých měst, Velká encyklopedie osobností Náchoda, Jak se žilo na kladském pomezí: Čtení ze starých pamětí a kronik apod.).

Byla členkou Letopisecké a místopisné komise města Náchoda, pět let zpracovávala kroniku města a organizovala koncerty komorní hudby i literární a naučné večery, při kterých zpopularizovala mnoho zajímavých osobností, které by možná bez ní upadly v zapomnění.

Dlouhodobě přispívala do Náchodského zpravodaje, byla aktivní členkou redakční rady a díky jejímu lidskému přístupu k veškerému dění ve městě, byly po mnoho let pro čtenáře zárukou kvalitních, čtivých článků a příspěvků. To jí přineslo ocenění v podobě Kulturní ceny města Náchoda za rok 2001 a v roce 2008 získala medaili Za zásluhy o české archivnictví.


Logo 770 let města Logo 770 let města

Lydie Baštecká Lydie Baštecká

Další zprávy /