Dnes
Teplota: 33.1 °C

Sobota, 29.06.2024770 let města - významná osobnost Adolf Kašpar

770 let města - významná osobnost Adolf Kašpar


V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě si připomínáme i mnoho významných osob, které se zapsaly výraznou měrou do historie našeho města. Právě dnes, 29. června, si připomínáme výročí 90 let od úmrtí Adolfa Kašpara.

Adolf Kašpar (27. 12. 1877 Bludov u Šumperka - 29. 6. 1934 Železná Ruda)

Narodil se v Bludově, poté se s rodinou přestěhovali do Olomouce. Jeho výtvarného nadání si všiml rodák z Nového města nad Metují, olomoucký nakladatel a knihkupec Romuald Promberger, který se stal Kašparovým ochráncem a mecenášem a v době jeho studií na Akademii výtvarných umění v Praze mu zajistil ubytování u sestry Hedviky Řepkové (vdova po známém náchodském lékaři MUDr. Ottovi Řepkovi) a její dcery Jitky.

Během studií byl osloven, aby vytvořil ilustrace pro připravované vydání Babičky Boženy Němcové a to jej roku 1901 poprvé přivedlo do Náchoda, které se stalo jeho výchozím bodem pro své výtvarné putování. Na ilustracích pracoval i v Ratibořicích a blízkém okolí. Vydání Babičky s jeho výtvarným doprovodem bylo velmi úspěšné a započalo jeho dráhu geniálního ilustrátora.

Adolf Kašpar si Náchodsko zamiloval a často se sem vracel, zejména po roce 1907, kdy se s dcerou své bytné, náchodskou rodačkou Jitkou Řepkovou, oženil. Tvořil ilustrace pro díla hronovského rodáka, spisovatele Aloise Jiráska. Během práce na ilustraci kroniky U nás kreslil nejen v Náchodě, ale také v okolí. Podrobně si prošel a prostudoval všechna místa, spojená se samotným dílem. Sám Alois Jirásek Kašparovu svědomitost obdivoval a byl s jeho ilustracemi velmi spokojen. V roce 1932 se opět vrátil do Náchoda a pracoval na ilustracích k dalšímu románu Aloise Jiráska Na dvoře vévodském, jehož děj se odehrává právě v Náchodě. Zde Adolf Kašpar hodně maloval na zámku a z ochozů věže nakreslil složitý celkový pohled na zámecké střechy. Tvořil také v ulici Kamenice, kde ještě stály v omezené míře roubené domy. Adolf Kašpar dokončil ilustrace k románu v roce 1933. Když se o rok později chystal na Šumavu, psal své manželce, že by raději jel na Náchodsko. Už se sem ale bohužel nikdy nepodíval.

OSLAVME TO SPOLEČNĚ!


Další zprávy /