Dnes
Teplota: 23.2 °C

Čtvrtek, 23.05.2024770 let města - významná osobnost Marie Dvořáková

770 let města - významná osobnost Marie Dvořáková


V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě si připomínáme i mnoho významných osob, které se zapsaly výraznou měrou do historie našeho města. Právě dnes, 23. května, si připomínáme výročí 175 let od narození Marie Dvořákové (rozené Bonato).


Marie Dvořáková (23. 5. 1849 Praha - 1939 Praha)
Marie se narodila v Praze, poté se se svou matkou Kristinou Winterovou přestěhovala do Náchoda. Jejím otcem byl významný italský malíř Jacopo Bonato, který se v roce 1860 oženil s její matkou, a po nabytí majetku si v roce 1871 společně koupili lázně v Bělovsi.
Za pomoci Marie se o provoz lázní starala její matka Kristina, která v roce 1881 zemřela a Marie převzala do svého vlastnictví a správy lázně v Bělovsi. Pověstně krásná Marie hrála ochotnické divadlo a byla schopnou podnikatelkou. Během jejího vedení lázní byl zaveden první prodej a vývoz minerální vody Idy, koupele rozšířeny o rašelinu a lázeňské kabiny opatřeny novým zařízením. Na její podnět bylo vysazeno na Běloveském stezníku spojujícím Náchod s Bělovsí stromořadí. Nově nechala upravit lázeňské zahrady a stezky a velkou pozornost věnovala také reklamě. Dne 5. května 1187 prodala po šesti letech lázně manželům Radešínským.
Marie byla provdána za JUDr. Františka Dvořáka, zemského advokáta, náchodského starostu (1898-1899) a čestného občana města, kterého přežila o řadu let. Památkou na členy rodiny Bonato a Dvořákových je krásný hrob s ozdobnou mříží na náchodském staroměstském hřbitově.

 

OSLAVME TO SPOLEČNĚ!


Marie Dvořáková Marie Dvořáková

Další zprávy /