Dnes
Teplota: 4.5 °C

Neděle, 22.05.2022Zkušební provoz varovného a informačního systému města

Zkušební provoz varovného a informačního systému města


Logo

 

Od ledna do května 2022 probíhala dodávka varovného a informačního systému zajišťujícího základní ozvučení města prostřednictvím venkovních, digitálních, obousměrných, rádiově řízených akustických jednotek (hlásičů) a integrace monitorů hladin pro včasné varování obyvatel. Zřízeno bylo taktéž nové řídící a ovládací pracoviště komunikující jako bezdrátový místní informační systém. Rozmístění komunikačních prvků systému je zachyceno na přiložené přehledové mapě.

Dodavatelem varovného a informačního systému v hodnotě cca 7,8 mil. Kč vč. DPH je společnost TELMO a.s., Praha.

Dne 19. května 2022 byla dodávka varovného a informačního systému dokončena a následně byl systém uveden do provozu. Do 19. července 2022 probíhá zkušební provoz. Po jeho ukončení a vyhodnocení budou případně zahájeny úkony pro odstranění problémů s hlasitostí či srozumitelností.

Varovný systém je v kompetenci krizového řízení (Mgr. Jaroslava Marunová, email: j.marunova@mestonachod.cz, tel. 491 405 418).

Protože se jedná o varovný systém napojený do IZS, musí jak majitel, tak provozovatel objektu, na kterém nebo v jehož blízkosti je zařízení umístěno, stejně tak každý občan, toto zařízení strpět.

Součástí varovných protipovodňových opatření je i zpracování digitálního povodňového plánu pro území ORP Náchod. Práce na digitálním plánu jsou v těchto dnech dokončovány. Zpracovatelem plánu v hodnotě cca 0,4 mil. Kč vč. DPH je společnost Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s., Praha.

Projekt „Realizace varovných protipovodňových opatření pro město Náchod", CZ.05.1.24/0.0/0.0/18_102/0009092, je spolufinancován Evropskou unií - Fondem soudržnosti v rámci Operačního programu Životní prostředí. Výše podpory na realizaci projektu je ve výši 70 % z celkových způsobilých výdajů.

 

 


Přílohy:

Přehledová mapa Náchod.pdf     (7559_245214359.pdf / 1,27 MB)

ilustrační foto ilustrační foto

Logo Logo

Další zprávy /