Dnes
Teplota: 31.3 °C

Sobota, 22.06.2024770 let města - významná osobnost Oskar Sýkora

770 let města - významná osobnost Oskar Sýkora


V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě si připomínáme i mnoho významných osob, které se zapsaly výraznou měrou do historie našeho města. Právě dnes, 22. června, si připomínáme výročí 95 let od narození Oskara Sýkory.

Dr. Oskar Sýkora, MA, CDT, DDS, Ph.D., FADI (22. 6. 1929 Náchod - 13. 10. 2018 Halifax)

Vystudoval Jiráskovo gymnázium v Náchodě. V roce 1948 uprchl kvůli komunistickému státnímu převratu s rodinou do Kanady.

V zahraničí pracoval nejprve v textilní továrně v Montrealu. Navštěvoval večerní kurzy angličtiny a získal bakalářský titul. Následně pracoval jako zubní technik, získal certifikát Certified Dental Technician (CDT) a první cenu za nejlepší umístění ve studiu dentální techniky. Poté dokončil večerní magisterské studium. Během roku 1959 promoval na McGillov Univerzity s titulem Doctor of Dental Surgery (DDS) a ve stejný den také dokončil studium na University de Montréal, Faculté des Lettres s titulem Ph.D. Na McGill University, kde se stal docentem a v roce 1972 odešel na Dalhousie University do Halifaxu. Zde pracoval do svého důchodu jako profesor.

Během svého života napsal 61 odborných článků přeložených do 6 jazyků, vydal 3 knihy, přednášel v 11 zemích světa. Roku 1999 obdržel ocenění za rozvoj stomatologie po celém světě. K jeho profesnímu zájmu patřila především technická stomatologie, v jejímž vývoji spolupracoval s Výzkumným ústavem stomatologickým v Praze i dalšími mezinárodními institucemi.

Po 43 letech služby odešel roku 2002 ve věku 73 let z akademické kariéry i soukromé praxe jako profesor protetiky.

OSLAVME TO SPOLEČNĚ!


Další zprávy /