Dnes
Teplota: 13.7 °C

Pátek, 10.05.2024Město Náchod přivítá nové občánky novou knihou – „Vítej v Náchodě“

Město Náchod přivítá nové občánky novou knihou – „Vítej v Náchodě“


Pro náchodské občánky jsme ve spolupráci s nakladatelstvím Modrý slon připravili jedinečnou knihu „Vítej v Náchodě". Jsme hrdí, že Náchod se tak stal prvním městem v České republice, kde noví občánci budou do vínku dostávat takovouto publikaci.

Slavnostní křest za přítomnosti majitele nakladatelství pana Marka Halfara, místostarostů Jana Čtvrtečky a Františka Majera a vedoucího odboru kultury a sportu Martina Cögera se uskutečnil na náchodské radnici ve čtvrtek 9. května 2024.

Jako první dostanou tuto ryze náchodskou knížku rodiče dětí u příležitosti vítání občánků již tuto sobotu 11. května 2024.

Kniha se pyšní unikátně a zábavně zpracovaným příběhem a je vyrobena na míru každému občánkovi, který je svým jménem přímo zasazen do příběhu. Jeho autorem je spisovatelka a držitelka ocenění Magnesia Litera (2023) Jana Šrámková.

Mimořádně poutavou podobu pak knize dodaly krásné ilustrace od předního českého ilustrátora Jakuba Cenkla, který je mimo jiné držitelem cenu Zlatá stuha v kategorii knihy pro starší děti a mládež.

Příběh popisuje putování hlavní postavy - tou je nový občánek Náchoda, holčička nebo kluk - na slavnostní vítání občánků na náchodské radnici. Nechybí popis mnoha zajímavých míst a postav, které neodmyslitelně k Náchodu patří - Bartoňova vila, náchodský zámek, městská knihovna, Běloveské lázně, dětské dopravní hřiště a spousta dalších, z postav pak například rytíř Hron, spisovatel Škvorecký, princezna Ida. Své místo v příběhu mají i živoucí postavy jako například hasič Tomáš nebo nadpřirozené, kterým je třeba Běloveský drak.

Věříme, že příběh nabídne dětem i jejich rodičům spoustu zábavy i čtenářského napětí a bude trvalou připomínkou významné události - jejich narození v Náchodě.

Děkujeme nakladatelství Modrý slon (www.modryslon.cz) za nevšední milou spolupráci na přípravě a všem, kteří se na vzniku této knížky podíleli, zejména pak našim třem matrikářkám, bez kterých se žádná takováto slavnostní chvíle neobejde.

 

 

Jana Šrámková (1982)

Česká spisovatelka Jana Šrámková si získala své čtenáře hned s knižní prvotinou, za kterou si také odnesla cenu Jiřího Ortena. Oceňovaná je zejména pro svůj styl psaní, v rámci kterého využívá zejména hned několik časových linií najednou, a přesto dokáže zabránit tomu, aby se v díle člověk ztratil. Kromě svých knih píše Šrámková také recenze hned do několika magazínů, mezi které patří například „Respekt" nebo „A2". Kromě dvou úspěšných románů má Šrámková na svém kontě také knížky pro děti. Z jejích děl si můžete přečíst například onu oceněnou knihu „Hruškadóttir" ale také „Putování žabáka Filemona" nebo „Zázemí". V roce 2023 získala české literární ocenění Magnesia litera v kategorii „Litera za knihu pro děti a mládež" za svou knihu  Fánek hvězdoplavec.

 

Jakub Cenkl (1982)

Přední český ilustrátor, držitel ocenění Zlatá stuha za ilustrace pro knihu Já Finis, který má na svém kontě ilustrace již řady knih, se narodil v roce 1982 v kopcovité části Moravskoslezského kraje. Poté, co se zapsal jako student elektrotechniky a informatiky, brzy zjistil, že je to slepá ulička, a tak přešel na učitelský program výtvarné výchovy. Tam objevil svou vášeň pro grafický design, který se začal ve volném čase sám učit a stal se etablovaným ilustrátorem na volné noze. Když nesedí před počítačem, nejčastěji ho zastihneme v kopcích, kde si chodí vyčistit hlavu tím, že se věnuje své další vášni, běhání.

 

 


Město Náchod přivítá nové občánky novou knihou – „Vítej v Náchodě“ Město Náchod přivítá nové občánky novou knihou – „Vítej v Náchodě“

Město Náchod přivítá nové občánky novou knihou – „Vítej v Náchodě“ Město Náchod přivítá nové občánky novou knihou – „Vítej v Náchodě“

Další v galerii 10

Další zprávy /