Dnes
Teplota: 35.0 °C

Folková skupina Kantoři v Malých lázních

Malé lázně Běloves Náchod


31.08.2024 v 14:00
Vstupné: ZDARMA

Zveme vás na koncert legendární folkové skupiny KANTOŘI, který se uskuteční v sobotu 31. srpna 2024 od 14:00 v zahradě Vily Komenský v Malých lázních Běloves.


Těšit se můžete na osobité a podmanivé podání upravených lidových a folkových písní řady národů. Nenechte si ujít velký návrat kapely po nucené pauze na jeviště!

Koncert se koná v rámci Zakončení Kulturního léta v Malých lázních Běloves.

Vstup je ZDARMA.

Folková kapela Kantoři vznikla už v listopadu 1970 na Pedagogické fakultě v Hradci Králové a patří tak k nejdéle fungujícím skupinám na naší hudební scéně.

Po úvodním krátkém hledání hudebního stylu si našla svoji originální parketu v oblasti osobitě upravených lidových písní. Ze začátku se věnovala pouze českým písničkám, ale poté, co se ve stopách Kantorů vydaly i další kapely, rozšířila svůj záběr o popěvky prakticky z celého světa. Dnes, kdy skupina hraje ve své čtvrté a nejdéle trvající sestavě, převažují v jejím repertoáru písně z oblasti tzv. keltského folku (Irsko, Skotsko, Bretaň), jimž sice dává svůj osobitý rukopis, ale zároveň přísně dbá na autentické vyznění léty prověřených tradicionálů. Uplatňuje při tom kromě spolupráce s předními českými textaři zejména perfektní vokály a svoji multiinstrumentálnost - každý z členů kapely ovládá několik hudebních nástrojů, včetně historických.


Výsledkem je pak neutuchající zájem a úspěch u publika, a to nejen našeho. Kantoři účinkovali v téměř dvaceti zemích, natočili spoustu rozhlasových a televizních pořadů, získali mnohá ocenění, včetně Zlaté Porty, a vydali 14 řadových alb na LP a CD, z nichž to poslední vyšlo u příležitosti 50. výročí kapely a má výmluvný název: Budem zpívat dál.


Současné Kantory tvoří vedle kapelníka a zakladatele skupiny Jana Filipa o generaci mladší Martina Vejrová a Miloš Panchartek.



Přílohy:

Plakát     (37928_5826152113.jpg / 0,75 MB)