Dnes
Teplota: 12.3 °C

Středa, 01.05.2024Spolkový dům je otevřen pro veřejnost

Spolkový dům je otevřen pro veřejnost


Ve středu 1. května 2024 byl za účasti velvyslance Japonska v ČR J. E. NAGAOKA Kansuke, vedení města Náchoda, autora návrhu stavby (architektonická kancelář - Tomáš Vymetálek Architects s.r.o.), zhotovitele (Průmstav Náchod s.r.o.), náchodských radních, hostů a všech, kteří se na stavbě podíleli, slavnostně otevřen Spolkový dům v Hurdálkově ulici v centru Náchoda. Od 13 do 16 hodin byly všechny prostory nového Spolkového domu zpřístupněny veřejnosti v rámci Dne otevřených dveří.

Samotná stavba spolkového domu dle návrhu architektonické kanceláře Tomáš Vymetálek Architects, s.r.o., z Hradce Králové (jmenovitě Tomáš Vymetálek a Ladislav Tuček se svým týmem), přirozeně obsáhla vzniklou proluku mezi domy v Hurdálkově ulici. Před spolkovým domem je volné prostranství podobné atriu, které je doplněno zpevněným povrchem a městskou zelení s možností odpočinku na lavičkách.

Své zázemí pro setkávání u příležitosti výročních schůzí, pořádání přednášek, školení atd., zde najdou v konferenčním sále pro cca 50-100 osob(dle uspořádání) místní spolky, jako např. Ateliér malířů a grafiků, Fotoklub Náchod a mnoho dalších. Nechybí menší spolkové místnosti, bezbariérový přístup a veškeré další prostory pro zajištění provozu.

Vedle zázemí pro spolkovou činnost nabízí nová budova i dlouho očekávané výstavní prostory pro expozice významných náchodských rodáků - spisovatele a nakladatele Josefa Škvoreckého a architekta Jana Letzela. Obě expozice ústí do audiovizuální místnosti, kde jsou promítány dokumenty natočené o těchto osobnostech. Útulnému prostoru vévodí busta Josefa Škvoreckého věnovaná Městskou knihovnou Náchod. U jejich otevření nemohli chybět a jsme velmi rádi, že přijali naše pozvání: zástupce přímých potomků arch. Jan Letzela - pan Pavel Hejzlar a rovněž lidé s blízkým vztahem k životu a dílu Josefa Škvoreckého - pan Václav Krištof (předseda Společnosti J. Škvoreckého), paní Alena Přibáňová (autorka biografii Z. Salivarové Škvorecké), pan Michal Přibáň (autor bibliografie JŠ) a pan Martin Zhouf (grafik plakátů a knihy o JŠ).

Expozice Jana Letzela

Výstavní síň věnovanou dalšímu významnému rodákovi města Náchod, Janu Letzelovi, se v nových prostorách dočkala zaslouženého rozšíření. Vystaveny jsou zde dochované dobové fotografie, jeho osobní předměty, kopie architektonických návrhů budov, které navrhl, a nechybí ani fragmenty stavebních kamenů Atomového dómu včetně fotografií z jejich vyzvedávání z řeky v Hirošimě, které městu Náchod věnoval jejich objevitel Rebun Kayo.

Expozice Josefa Škvoreckého

Josef Škvorecký po právu patří mezi nejvýznamnější náchodské rodáky a jako spisovatel, spoluzakladatel exilového nakladatelství Sixty-Eight Publishers, je zároveň označován za kronikáře moderních českých dějin. Jeho životní příběh přibližuje dlouho očekávaná expozice, kde návštěvníci nahlédnou pod pokličku nesnází jeho mládí, nucený odchod do Kanady i zasloužený věhlas jeho jména ve světě v podobě medailí za zásluhy a čestných doktorských diplomů z Čech i zahraničí. Součástí výstavy je i věrná kopie jeho „pověstné" pracovny. Posadit se k odpočinku a třeba se i začíst do některého ze Škvoreckého děl lze v útulné imitované čítárně, kde zní jazzová hudba, kterou sám spisovatel tolik miloval.

O pozůstalosti Josefa Škvoreckého:

Po uzavření memoranda o spolupráci se Společností Josefu Škvoreckého (Mgr. Václav Krištof) v březnu 2016 byla převezena pozůstalost z kanadského Toronta do České republiky a na základě darovací smlouvy z ledna 2018 předán soubor věcí do majetku města Náchoda. Jedná se o cca 1600 titulů (přímo jeho autorské knihy v ČJ i v jiných jazykových mutacích, mimo jiné v angličtině, němčině, polštině, italštině, japonštině a mnoha dalších jazycích), dále knížky jiných autorů, které rád četl, a samozřejmě knihy vydané vydavatelstvím 68 Publishers. Většina z nich je vystavena v pracovně, která je věrnou kopií pracovny v Torontu.

Dále jde o cca 100 gramofonových desek - převážně jazzová hudba, Divadlo Járy Cimrmana a tehdejší populární hudba (najdeme mezi nimi třeba Evu Pilarovou, Jiřího Korna, Václava Neckáře, Golden Kids, a další...).

Nechybí obrazy - portrét JŠ ze studentských let jako Danny Smiřický, Irena a Marie. Většinu z nich namaloval náchodský malíř a jedna z postav z jeho románů Bohumír Španiel.

Součástí pozůstalosti je také 7 kusů medailí včetně čestných doktorátů a mimo jiné vyznamenání Řádem Kanady a 7 fotoalb s fotografiemi z natáčení filmů a seriálů podle jeho románů - např. Prima sezóna.

 

 


Spolkový dům je otevřen pro veřejnost Spolkový dům je otevřen pro veřejnost

Spolkový dům je otevřen pro veřejnost Spolkový dům je otevřen pro veřejnost

Další v galerii 34

Další zprávy /