Dnes
Teplota: 18.0 °C

Pátek, 19.07.2024Stanovisko města Náchoda k nefunkčnosti informačního systému stavebního řízení

Stanovisko města Náchoda k nefunkčnosti informačního systému stavebního řízení


Vážení občané, podobně jako další města v ČR (např. Kladno) se i Náchod aktuálně vážně potýká s problémy při implementaci digitalizace stavebního řízení v rámci nového stavebního zákona. Považujeme proto za nutné vás o současné situaci informovat.

Problém není v našich úřednících, kteří se údajně "nechtějí učit nové věci" nebo "měli rok čas na přípravu", jak bylo uvedeno některými médii a ministerstvem pro místní rozvoj. Skutečný problém spočívá v nefunkčnosti samotného systému, který nám byl poskytnut.

Naši úředníci neustále vynakládají maximální úsilí, aby systém rozběhli a mohli v něm pracovat. Nicméně místo toho, abychom se soustředili na zpracování složitých kauz, musíme řešit základní technické problémy, jako je odesílání žádostí nebo jejich předávání. V tomto systému momentálně není možné efektivně povolit stavbu.

Rádi bychom veřejnost informovali, že hledání náhradních řešení a snaha o jakýkoli funkční postup, byť jen dočasný, by pouze zakrývala skutečný stav věcí. Není pravda, že problém spočívá ve starších úřednících, kteří se údajně hůře učí s novými technologiemi. Problém je v samotném systému, nikoli v našich zaměstnancích.

Můžeme jen doufat, že veřejnost neuvěřila ujištěním ministra Bartoše, že je vše v pořádku.

Naše město podporuje jak dopis ministrovi, tak i další formy vyjádření nesouhlasu, jako je například stávka. Jsme však přesvědčeni, že je nezbytné, aby se tyto informace dostaly k široké veřejnosti, ideálně prostřednictvím médií, ale i skrze oficiální kanály města, jak to udělalo například město Kladno.

Jsme si vědomi, že důsledky této situace budou citelné zejména pro stavebníky, kteří budou muset čekat na povolení, a pro investory, kteří mohou přijít o dotace či úvěry. V současné době nedokážeme říci, kdy budeme schopni nový systém plně využít. Je nám to líto, a prosíme vás o trpělivost.

Ještě více nás však mrzí situace, ve které se nacházíme my, úředníci, kteří se snažíme zajistit co nejlepší služby pro naše občany navzdory nefunkčnímu systému.

Město Náchod


Stanovisko města Náchoda k nefunkčnosti informačního systému stavebního řízení Stanovisko města Náchoda k nefunkčnosti informačního systému stavebního řízení

Další zprávy /