Dnes
Teplota: 16.9 °C

Pátek, 26.04.2024Zástupci polského města Polanica-Zdrój navštívili Náchod

Zástupci polského města Polanica-Zdrój navštívili Náchod


V loňském roce v květnu se uskutečnil výjezd komise cestovního ruchu a partnerských měst rady města Náchoda do polského lázeňského města Polanica-Zdrój.

Cílem této cesty bylo prohlubování spolupráce s našimi partnerskými městy včetně hledání společných projektů souvisejících s podporou cestovního ruchu," okomentoval tehdy cestu do nového partnerského města Náchoda předseda komise Miroslav Brát.   Dodejme, že Polanica-Zdrój je  půvabné šestitisícové město v podhůří Stolových hor ležící jen kousek od hlavní silnice ve směru Náchod-Klodzko. Dominantním sektorem v Polanici je lázeňství. Nyní polská strana návštěvu oplatila a 25. dubna 2024 zavítala do Náchoda pětičlenná delegace ve složení: Marlena Runiewicz-Wac (předsedkyně městské rady), Marcin Fibich (místopředseda městské rady), Robert Serafin (předseda kulturního výboru), Jan Stypula (pracovního turistického infocentra) a Justyna Kuban (ředitelka Lázeňského divadla).  Pro polské přátele  bylo připraveno seznámení se s plány Náchoda směřující k obnovení lázeňské tradice včetně ochutnávky minerální vody z našich vrtů. Čekala je rovněž komentovaná prohlídka dominanty náchodského centrálního náměstí - kostela sv. Vavřince i přijetí na radnici starostou Náchoda Janem Birke. „Oceňuji iniciativy, které vyvíjí naše komise cestovního ruchu a partnerských měst. Z podobných setkání mohou vzejít zajímavé příklady konkrétní spolupráce doplňující velké investiční projekty, které Náchod realizuje s partnerskými městy. Ostatně, naše vztahy s partnerskými městy v Polsku jsou na vynikající úrovni a staví i na dlouhodobých osobních kontaktech. Pokud se budeme znát, můžeme rozvíjet oboustranně výhodnou spolupráci," uvedl starosta Jan Birke. V podobném duchu se vyjádřila i Marlena Runiewicz-Wac - předsedkyně Městské rady města Polanica-Zdrój, která ocenila, že se jedná o vítanou iniciativu „zdola" rozšiřující možnosti navázané oficiální spolupráce mezi oběma městy. Polští hosté z Náchoda odjížděli s již konkretizovanou představou o možných společných aktivitách. Patří mezi ně idea účasti náchodských šachistů na turnaji pod širým nebem v Polanici, výtvarná soutěž dětí obou měst na téma lázeňství, jejímž výsledkem by byl například i společný kalendář či participace Náchoda na kulinářském festivalu v Polsku. Hovořilo se i o  vzájemné výměně existujících informačních materiálů s cílem detailněji představit Polanici v Náchodě i Náchod v Polanici. Diskutována byla též možnost prezentovat  obě města formou výstav fotografií.

Náchodem polskou delegaci provázeli členové komise cestovního ruchu a partnerských měst: Miroslav Brát, Jan Linhart, Bc. Lenka Muschová a Martin Bertha

 

 


Zástupci polského města Polanica-Zdrój navštívili Náchod Zástupci polského města Polanica-Zdrój navštívili Náchod

Zástupci polského města Polanica-Zdrój navštívili Náchod Zástupci polského města Polanica-Zdrój navštívili Náchod

Další v galerii 13

Další zprávy /