Dnes
Teplota: 12.4 °C

Neděle, 21.01.2024Budova náchodské radnice slaví 120 let

Budova náchodské radnice slaví 120 let


Právě dnes si připomínáme významnou událost, která před sto dvaceti lety znamenala důležitý milník v životě našeho města. Řeč je o slavnostním otevření nové radnice, které bylo příležitostí pro náchodské občany oslavit moderní a funkční prostor, jenž dodnes důstojně slouží městské samosprávě.

Pojďme společně zavzpomínat na tento výjimečný den, kterému předcházely nemalé přípravy.Den před slavnostním otevřením budovy se město ozdobilo do praporů v národních barvách, ve večerních hodinách před radnicí zahrála městská kapela, celé náměstí se zaplnilo nadšeným obecenstvem a dětem ve školách byly na den uděleny prázdniny.

Ve čtvrtek 21. ledna 1904 ráno oznamovaly rány z hmoždířů, že nastal tak dlouho očekávaný sváteční den. V ulicích i na náměstí zavládl čilý ruch - pozvaní hosté a další široká veřejnost přicházeli k obecnímu domu, který sloužil provizorně jako sídlo úřadu, aby se s ním rozloučili. Za prokázanou službu „poděkoval" i stávající starosta města Josef Bartoň st. Odtud se slavnostní průvod vydal do kostela sv. Vavřince. V čele kráčel starosta města s dalšími pozvanými váženými hosty, zástupci státních a samosprávných institucí, následovanými městským zastupitelstvem, učiteli a členy spolků. Poté za zvuku slavnostních fanfár pokračoval průvod k nové radnici a v její nádherně vyzdobené zasedací síni jako první promluvil starosta Bartoň, který především radostně kvitoval dokončení stavby.

V následujících 120 letech od slavnostního otevření radnice se zde událo mnoho důležitých okamžiků, které mnohdy i zásadně rozhodovaly o budoucnosti našeho krásného města.

Jak vypadá budova dnes, v den svých 120. narozenin, si můžete prohlédnout z pohodlí vašeho domova prostřednictvím virtuální prohlídky:

nová radnice - virtuální prohlídka


Budova náchodské radnice slaví 120 let Budova náchodské radnice slaví 120 let

Budova náchodské radnice slaví 120 let Budova náchodské radnice slaví 120 let

Další v galerii 12

Další zprávy /