Dnes
Teplota: 4.4 °C

Neděle, 24.07.2011Opravený prameník nabízí lepší a pohodlnější čepování oblíbené minerálky v Bělovsi

Opravený prameník nabízí lepší a pohodlnější čepování oblíbené minerálky v Bělovsi


 

Opravený prameník v Bělovsi
Fotogalerie

Opravený prameník v Bělovsi

Dnes odpoledne byl za účasti mnoha hostů, náchodské veřejnosti a médií slavnostně uveden do provozu prameník v Bělovsi.

Občané i návštěvníci Náchoda tak mají vedle čerpání vody z přepadových trubek přímo u řeky Metuje novou možnost důstojného čerpání oblíbené minerálky IDA přímo v prostorách kapličky. V bezprostřední blízkosti vzniklo také nové odpočívadlo pro turisty, cyklisty a do budoucna případné lázeňské hosty...

Historie prameníku sahá do třicátých let minulého století, první zmínka o lázeňství v Náchodě se objevuje již v 15. století.
Více informací o historii lázeňství v Náchodě najdete v knize Vzpomínky na Běloves, jejímž autorem je běloveský kronikář Antonín Samek (http://www.beloves.wz.cz/).

Symbolickou pásku společně přestřihli představitelé města - starosta Jan Birke a 1. místostarosta Tomáš Šubert, zástupci Čtyřkoalice Aleš Cabicar a Karel Petránek, z hostů pak senátor Petr Pakosta, starosta partnerského města Kudowa Zdrój Czesław Kręcichwost, děkan P. Bogulaw Partyka a za současné majitele lázní Miroslav Borůvka.

Rekonstrukce byla zahájena v květnu letošního roku na základě podpisu smlouvy se společností Běloveské lázně, a. s., o výpůjčce pozemku a stavby, pro jejich bezplatné užívání za účelem zprovoznění prameníku minerální vody IDA na dobu dvaceti let.

Poté mohly být zahájeny vlastní stavební práce a rekonstrukce budovy prameníku včetně instalace nové technologie pro čerpání vody.
Náklady na rekonstrukci představují necelý milion korun, z čehož přibližně 350 tis. Kč si vyžádaly náklady na technologii.

Na opravě prameníku se společně s investorem - město Náchod - podílela také celá řada soukromých osob, někteří dokonce bez nároku na odměnu. Všem patří obrovský dík za odvedenou práci!

A ještě jedna důležitá informace - minerálka bude i nadále občanům k dispozici ZDARMA!

 

Video - otevření prameníku v Bělovsi (avi/150 MB)


Opravený prameník v Bělovsi Opravený prameník v Bělovsi

Opravený prameník v Bělovsi Opravený prameník v Bělovsi

Další v galerii 8

Další zprávy /