Dnes
Teplota: 11.9 °C

Pátek, 25.10.2024770 let - významná osobnost Ignác Müller

770 let - významná osobnost Ignác Müller


V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě si připomínáme i mnoho významných osob, které se zapsaly výraznou měrou do historie našeho města. Právě dnes, 25. října, si připomínáme 215 let od narození Ignáce Müllera.

Ignác Müller, MUDr. (25. 10. 1809 Svinišťany - 10. 3. 1881 Rýzmburk)

Pocházel ze Svinišťan a jeho strýc Jan Müller pracoval jako úředník na náchodském zámku. V roce 1836 dokončil Ignác studia na lékařské univerzitě v Padově a o rok později získal druhý lékařský diplom na univerzitě ve Vídni.

Jako vynikajícího studenta si jej vévodkyně Kateřina Zaháňská vybrala za svého osobního lékaře. Po letech strávených v cizině (léčil ve francouzských Pyrenejích a v Tyrolsku v době morové epidemie do jara 1838) se vrátil do Náchoda, kde pracoval jako zámecký, městský a soudní lékař. V roce 1853 se oženil s dcerou náchodského berního kontrolora. Z manželství vzešel pouze syn Otto Bohuslav, protože manželka krátce po porodu zemřela.

Rodina Müllerova bydlela na náchodském zámku, kde Ignác působil jako rodinný lékař majitelů panství. Měl také velkou praxi ve městě a okolí, dvakrát týdně zajížděl do lázní Chudoba a Dušníky a v Bělovsi zaváděl léčebné koupele v minerální vodě.

V Náchodě byl významnou osobností a mezi jeho přátelé patřil děkan Josef Regner a historik Václav Vladivoj Tomek. Účastnil se společenského i politického života ve městě a byl členem městské rady.

V době prusko-rakouské války roku 1866 zřídil na zámku lazaret, kam byli z bojiště dopravování ranění z bitev u Náchoda, u České Skalice a u Svinišťan. Měl také zásluhu na zřízení zámeckého hřbitova na konci lipové aleje u Bílého kříže, kde byli pochováni vojáci, kteří svým zraněním podlehli. Ke konci života se přestěhoval ke svému synovi na Rýzmburk, kde v roce 1881 zemřel.


Další zprávy /