Dnes
Teplota: 29.8 °C

Pátek, 16.08.2024770 let města - významná osobnost František Weyr

770 let města - významná osobnost František Weyr


V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě si připomínáme i mnoho významných osob, které se zapsaly výraznou měrou do historie našeho města. Právě dnes, 16. srpna, si připomínáme výročí 135 let od úmrtí Františka Weyra.

František Weyr (22. 3. 1820 Jílové u Hodkovic nad Mohelkou - 16. 8. 1889 Předměřice nad Labem)

Patřil do rodu náchodských pekařských mistrů a cechmistrů. V této tradici musel pokračovat, a proto se nejprve vyučil pekařem. Z touhy dále studovat odešel z domu a v letech 1833-1839 absolvoval gymnázium v Hradci Králové. Poté nastoupil na Filozofickou fakultu Karlo-Ferdinandovy univerzity, kde studoval s výborným prospěchem. Finanční situace mu nedovolila ve studiích pokračovat, tak se živil jako soukromý učitel v Náchodě, Liberci, na venkově i v Prusku.

V roce 1845 se vrátil do Prahy, kde tři roky studoval na polytechnice praktickou geometrii, mechaniku, nauku o strojích, hydrostatiku, hydrauliku a strojnické kreslení.

V říjnu roku 1847 nastoupil jako asistent němčiny a zeměpisu na německé královské stavovské reálce v Mikulandské ulici. O tři roky později se oženil s Marií Rumplovou a vychovali deset dětí, z nichž se dva synové Emil a Eduard rovněž stali slavnými matematiky.

Roku 1855 složil na univerzitě zkoušku z učitelské způsobilosti k výuce matematiky a přírodovědy na nižších reálných školách, o čtyři roky později zkoušku učitelské způsobilosti na vyšších reálných školách a roku 1859 byl ustanoven definitivním profesorem. Na německé reálce působil více než 40 let. V roce 1879 byl za svou pedagogickou činnost oceněn Zlatým záslužným křížem s korunou.


František Weyr František Weyr

Další zprávy /