Dnes
Teplota: 23.9 °C

Středa, 17.07.2024770 let města - významná osobnost Antonín Taichman

770 let města - významná osobnost Antonín Taichman


V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě si připomínáme i mnoho významných osob, které se zapsaly výraznou měrou do historie našeho města. Právě dnes, 17. července, si připomínáme výročí 125 let od narození Antonína Taichmana.

Antonín Taichman (17. 7. 1899 - 6. 7. 1969)

Narodil se v Bělovsi u Náchoda v rodině továrního dělníka Josefa Taichmana. V Náchodě navštěvoval obecnou, měšťanskou i živnostenskou školu a absolvoval dva odborné kurzy. Kvůli špatné finanční situaci rodiny nemohl pokračovat v dalším studiu, a tak se vyučil elektrotechnikem.
Po návratu z vojenské služby pracoval jako elektrotechnický dělník (později jako dílovedoucí). V roce 1928 se osamostatnil a založil firmu „Ant. Taichman a spol.", jejíž zakladateli byli Antonín Taichman (obchodník a majitel elektrotechnické koncese v Náchodě) a Marie Dítětová (majitelka elektrotechnického závodu v Náchodě). Jednalo se o veřejnou obchodní společnost, která sídlila v Náchodě na Masarykově náměstí čp. 56. Nejprve firma prodávala elektroinstalační materiály, prováděla elektroinstalační práce a v přilehlé dílně opravovala elektromotory, transformátory a rádia. Později si pronajala další prostory, kde měla i sklad elektromotorů ČKD Praha. V roce 1930 se začalo se samotnou výrobou elektromobilů s motory ČKD, transformátorů a nakonec byl vyvinut i malý motor, který byl použit v prvním nástěnném ventilátoru.
Výroba elektromotorů se postupně rozšiřovala a společnost přijala ochrannou známku ATAS (Ant. Taichman a spol.), která byla uplatněna i v logu firmy. Po celosvětové hospodářské krizi se firma úspěšně rozvíjela a rozhodla se rozšířit výrobu.
V roce 1937 zakoupila na dnešní adrese budovu s pozemkem, kterou zrekonstruovala a přistavěla k ní další prostory pro kanceláře, dílny a sklady. V roce 1948 byl závod znárodněn a o rok později musel Antonín Taichman po svém odvolání odejít.

OSLAVME TO SPOLEČNĚ!


Další zprávy /