Dnes
Teplota: 12.0 °C

Pondělí, 12.08.2019Svatovavřinecká pouť v Náchodě

Svatovavřinecká pouť v Náchodě


10. srpna slaví svůj svátek svatý Vavřinec - patron archivářů, knihovníků, kuchařů a koželuhů, jeden z patronů města Řím, jehož jméno nosí i dominanta náchodského Masarykova náměstí - kostel sv. Vavřince. Již tradičně se v tomto období koná v Náchodě Vavřinecká pouť spojená s poutní mší a žehnáním Vavřineckého chleba. Slavnostní mši svatou, kterou dnes v kostele sv. Vavřince na Masarykově náměstí sloužil děkan P. Zdeněk Kubeš, si nenechali ujít ani představitelé města - starosta Jan Birke a místostarostové Pavla Maršíková a František Majer.

Děkujeme náchodskému děkanství za přípravu a společnosti Pekárny a cukrárny Náchod, a.s., za báječné „Vavřinecké chleby"!

 

Z historie:

V Náchodě byl starý zvyk, že sedláci přinášeli na Vavřineckou mši do kostela chléb upečený z čerstvé sklizně obilí a kladli ho před oltář, kde ho kněz při mši vysvětil. Obřad měl přinést dobrou úrodu při žních a vyjadřoval úctu lidí k chlebu, jako základní potravě. Rozkrájený svěcený chléb poté sedláci rozdávali čeledi a chudým lidem kolem kostela.

Na tento dávný zvyk navazuje nynější slavnostní žehnání chleba na Vavřinecké mši a jeho rozdávání věřícím i veřejnosti na Masarykově náměstí. Ochutnání chleba přinese štěstí a navíc je chléb velmi chutný.


Svatovavřinecká pouť v Náchodě Svatovavřinecká pouť v Náchodě

Svatovavřinecká pouť v Náchodě Svatovavřinecká pouť v Náchodě

Další v galerii 10

Další zprávy /