Dnes
Teplota: 14.9 °C

PROMÍTÁNÍ KRÁTKÝCH FILMŮ Z PRODUKCE FAMU

Galerie výtvarného umění v Náchodě - zámecká jízdárna Náchod


08.08.2022 - 10.08.2022 v 18:00Vstupné: 

STŘEDA 10.8.2022 18:00
Promítání krátkých filmů z produkce FAMU

Galerie výtvarného umění v Náchodě uvádí v rámci doprovodného programu k výstavě Topografické lekce projekci krátkých filmů z produkce FAMU. Pásmo krátkometrážních snímků je sestaveno částečně z prací studentů pocházejících z Ukrajiny, Ruska a Běloruska a výběr je doplněn o díla československých autorů, kteří reflektovali téma ruské okupace a útlaku.

 

Dezertér (2019) - Snímek Dezertér se odehrává na Ukrajině a reflektuje na konkrétním příběhu tamější stávající politickou situaci a okupaci ukrajinského území Ruskem. Mladík Sergej se nechce zúčastnit bojů na východě země, a proto dezertuje a chce odjet za hranice. Sasha Stelchenko je původem z Běloruska, tento film vznikl v koprodukci FAMU a kyjevské iniciativy mladých filmařů, kteří si navzájem pomáhají s natáčením filmů na Ukrajině.

 

Padesát let poté (2018) - Animovaný dokument vytvořený k výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy nabízí zdařilé propojení 3D animace a reálných archivních záběrů. Hlavním hrdinou filmu je ruský voják, který vzpomíná na invazi a dospívá k paradoxním závěrům, jak jinak by mohl vypadat jeho život. Vytvořila ho Ekaterina Bessonová, která se narodila v Rusku a do Prahy přišla v roce 2016 studovat animaci.

 

Plus jeden (2019) - Jsou mladí, sotva dospělí, čerství manželé z Ukrajiny a čekají spolu dítě. Žena ovšem ví, že jejich budoucí potomek bude mít vrozenou vadu. Jsou připraveni na událost, která ovlivní jejich životy? Skvěle fungující snímek, který se obejde bez zbytečných patetických scén, natočila talentovaná Myro Klochko z Ukrajiny.

Maškin zabil Koškina (1995) - Režisér a současný pedagog Katedry animované tvorby FAMU Aurel Klimt natočil tento loutkový film během svých studií podle stejnojmenné povídky Daniila Charmse. Tento snímek přidáváme k dnešním doporučením, protože je drobným absurdním příběhem dvou hrdinů, zosobňujících podstatu tzv. „ruské duše".

 

O tom, jak se šaman Saša rozhodl vymýtit démona z Putina (2020) - Autorka, která dříve na FAMU studovala animovaný film a posléze přestoupila na Katedru dokumentární tvorby, tento snímek natočila podle skutečné události. Alexandr Prokopjevič Gabyšev je rusko-jakutský aktivista přezdívající si sobě samotnému šaman nebo šaman-bojovník. Je ostrým kritikem ruského prezidenta Putina a dlouhodobě jej označuje za démona, kterého musí sám osobně doslova „vyhnat" z Kremlu, neboť mu to tak pověděl Bůh. V březnu roku 2019 se proto vydal s přívěsným vozíkem na cca 8000 km dlouhý pochod z Jakutska do Moskvy s cílem Putina sesadit a ujmout se vlády.

Atlantida, 2003 (2017) - Film byl vybrán do soutěže na filmový festival v Cannes a vyhrál Cenu Magnesia za nejlepší studentský film v roce 2018.

 



Další informace

Přílohy:

PRomitani kratkych fulmu z FAMU     (34221_990875857.jpg / 0,73 MB)