Dnes
Teplota: 15.4 °C

Vroucí chemie městského nebe

Galerie výtvarného umění v Náchodě Náchod


15.06.2022 - 11.09.2022 v Vstupné: 

Matěj Lipavský - Vroucí chemie městského nebe
Výstava z cyklu Umělci do 40 let


Kurátor výstavy: Petr Pokorný

 

vernisáž 15. června 2022 v 17 hodin

 

Matěj Lipavský (1985) žije v Zadní Třebáni, tvořit ho najdete jak tam, tak také v Praze. Jako pohybující se umělec tedy zaznamenává místa, přitom záznamem zrcadla, ve kterém nikdy neuvidíme skutečnost takovou, jaká je. Matěj Lipavský si skutečnost „upraví", ale ne jak si to vyžaduje to které medium, ve kterém právě tvoří, nýbrž jak si to vyžaduje jeho pocit z viděného. Vedle místa je pro něj velmi důležité i světlo, přesně to, které každá jeho práce potřebuje a které je u něj téměř jak signaturou.
Dnes malíř, kreslíř, grafik, fotograf i prostorový tvůrce vystudoval na pražské AVU v ateliéru letos osmdesátníka Jiřího Sopka a jeho asistenta Igora Korpaczewského, vklad druhého jmenovaného Lipavský nikdy nezapomíná připomenout. Roční stáž měl na stejné škole v sochařském ateliéru Jindřicha Zeithammla.
Náchodská výstava Matěje Lipavského prezentuje práce z poslední doby - z několika posledních let - a proti jiným jeho výstavám bude trochu vybočovat, její těžiště stojí především v městské krajině. I město je prostorem, který má barvy, místem, jehož scénu je vhodné „upravit". Přitom v Lipavského podání nic neztrácí, jeho pražské hlavní nádraží je stejné, které člověk zažívá, jen rozehrané o řád výš právě pro vnímavého diváka. Je samozřejmé, že vroucí chemie jsou slova přiléhavější k velkoměstu, než k přírodě. Autor ale stále zůstává plenérovým zpravodajem, díky kterému se dozvídáme pocitová fakta, která nám asi běžně uniknou.
Matěj Lipavský je velmi zajímavou osobou na české umělecké scéně - nezvykle často vystavuje společně s jedním či dvěma autory - taková ochota dělit se není tak běžná. Jako kurátor se stará o výstavy v pražském antikvariátu Trigon, jako výtvarný redaktor již několik let působí v literárním měsíčníku Plav, kde vedle velmi citlivého výběru výtvarníků pro to které číslo také osmi sešitům pomohl k vizuální podobě vlastní tvorbou. Lze ho registrovat jako ilustrátora knížek, a je důležité, že je i osobitým básníkem, zatím poslední sbírku Genciána doprovází díla právě Igora Korpaczewského (známého pod zkratkou KW). Lipavský je činný i jako pedagog.
Petr Pokorný

 



Další informace

Přílohy:

Matěj Lipavský     (34001_3786152322.jpg / 0,89 MB)