Dnes
Teplota: 4.3 °C

28.04.2023   Bezdomovec i v kostele

Zasláno: 27.04.2023
Zveřejněno: 28.04.2023

Obsah:

Dobrý den, asi nejsem jediný, kdo v minulých letech a v současné době zase častěji potkává zarostlého bezdomovce tmavé pleti po našem městě. Vím, že se už i zde problém rozebíral a situace jako kdyby neměla řešení. Neuvažuje už, prosím, město nad využitím sankce zákazu pobytu na území obce?  Kromě odlišného místa bydliště (od místa "vyhoštění") je k němu, nemýlím-li se, třeba, aby se osoba opakovaně dopouštěla konkrétních přestupků. A není neutuchající smrad na veřejném prostranství a mnohokrát například i při bohoslužbách v kostele sv. Vavřince přestupkem proti veřejnému pořádku (znečištění, veřejné pohoršení)? Možná už se k někomu donesla i historka o přespání tohoto muže ve zpovědnici, kam se jednou ukryl (snad neoprávněné zabrání veřejně přístupného objektu). Asi jsme my katolíci moc mírní na to, abychom při každém incidentu volali městskou policii. Domnívám se ale, že by bylo dobré, aby o těchto možných přestupcích město vědělo a případně přistoupilo k dalším krokům.  S díky a pozdravem náchodský farník


Zpracováno:

Předáno k vyjádření Bc. Nině Adlof, vedoucí odboru komunikace a cestovního ruchu.


Vyjádření:
28.04.2023

Dobrý den,

děkujeme za Vaše upozornění a dovolujeme si k uvedenému obtěžujícímu jednání uvést následující.

Zákaz pobytu na území obce bohužel nemá žádnou oporu v zákoně, bylo zrušeno novelou zákona o některých přestupcích z roku 2016. Navrhovaná omezující opatření se vztahují na páchanou protiprávní činnost, což v tomto případě nelze takto posoudit, protože onen „bezdomovec“ nic nepáchá a nedopouští se ani přestupku. Bohužel ani zápach není přestupkem.

V minulosti mu bylo několikrát dojednáno ubytování v azylovém domě v Úpici nebo Hradci Králové, přislíbeny dávky, pravidelná hygiena včetně oblečení – vše uvedené trvale odmítá.

Podobné situace je tedy třeba skutečně řešit individuálně a vždy neprodleně volat Městskou policii Náchod, která ho z místa vykáže.

S pozdravem

Nina Adlof