Dnes
Teplota: 10.3 °C

Úterý, 04.06.2024770 let města - významná osobnost Karel Chaloupka

770 let města - významná osobnost Karel Chaloupka


V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě si připomínáme i mnoho významných osob, které se zapsaly výraznou měrou do historie našeho města. Právě dnes, 4. června, si připomínáme výročí 55 let od úmrtí Karla Chaloupky.

 

Karel Chaloupka (18. 3. 1889 Hoděčín u Kostelce nad Orlicí - 4. 6. 1969 Praha)

Pracoval jako malíř písma ve vlastní malířské firmě v Komenského ulici v Náchodě. Ve své práci byl nesmírně talentovaný a mezi ostatními kolegy vynikal. Mezi jeho umělecké práce patřil například krásný reklamní štít Sládkovy drogerie v ulici Kamenice. Velkým vzorem Karla Chaloupky byl malíř František Kaván, kterého navštěvoval ve Svobodných Hamrech na Vysočině.

Karel Chaloupka se rozhodl pro dráhu profesionálního umělce, prodal dům i živnost v Náchodě a odešel do Prahy, kde s finanční podporou Bartoňovy nadace vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze. K jeho profesorům patřili Otakar Nejedlý, Jakub Obrovský a Max Švabinský.

Po ukončení studií uspořádal v říjnu roku 1936 v přednáškovém sále dnešního Městského divadla Dr. J. Čížka první výstavu svých děl. V Praze se usadil natrvalo a na svých obrazech zachycoval zdejší život Pražanů.

Na Náchod ale Karel Chaloupka nikdy nezapomněl a ve své krajinářské tvorbě často čerpal ze zdejšího prostředí. K jeho významným obrazům s motivy Náchoda patří Lipová alej za náchodským zámkem po smršti (Polom v zámecké aleji) a dva další oleje nazvané Náchodský zámek a Ze židovské čtvrti, které jsou dnes v majetku města Náchod.

 

OSLAVME TO SPOLEČNĚ!


Další zprávy /