Dnes
Teplota: 7.8 °C

15.03.2023   Týrané dítě - Prvňáček

Zasláno: 10.03.2023
Zveřejněno: 15.03.2023

Obsah:

 

Dobrý den,

Cítím se stále jako „náchodský patriot", i když bydlím v jiném městě. Ano, pamatuji hodně z minulosti Náchoda a jsem rád, že nyní mohu být na vše, co jste pořídili patřičně pyšný. Chválím vás a dávám za příklad tam, kde jiní neumí a nechtějí nic riskovat.  Poukazuji na to, že si umíte poradit i v obtížných situacích a vynaložené úsilí se vyplácí.
Ale k věci:

Dne 9.března 2023 v ranních zprávách Rozhlasu HK jsem slyšel, hroznou věc . Prvňáček v náchodské škole TGM při vyučování omdléval hlady. (https://hradec.rozhlas.cz/prvnacek-v-nachodske-skole-pri-vyucovani-omdleval-hlady). Původně jsem si myslel, že jsem se přeslechl, ale opak je pravdou. „Když jsme mu dali první oběd, tak tady skákal radostí, že se nají. Někdy to má jediné jídlo za celý den ," říká ředitelka školy Radka Lokvencová.
Je mi již 76let a nemohu pochopit, že bezbranné dítě ve věku 6let se bude těšit do školy, aby se najedlo a neumřelo hlady. Tady všechna legrace jde stranou a ten, kdo se nezastane takového „tvorečka" je vinen spoluúčastí. Přeci nestačí, aby zloděj kradenou věc vrátil a byl již bez viny.  Tak taky nestačí, že oběd dostal a basta.
A teď otázka: Neměla ředitelka školy vyrozumět orgány činné v trestním konání?

Vždyť známe povinnosti učitele při zjištění šikany ve své třídě (§ 147 nebo 148; § 367 )

A co udělala pro to, aby se situace již neopalovala? Vždyť je orgán sociálně-právní ochrany dětí . Nebo snad si mám myslet, že vše spraví Mezinárodní den dětí 1.června.
Náchod není sociálně vyloučená lokalita. Věřím, že objasnění výše uvedeného problému bude zajímat všechny, co to slyšeli a p.
Václav Plecháček, nás příště nebude děsit .

P.S. - názor zřizovatele školy by byl na místě

Děkuji předem za řešení.

„náchodský patriot"

 

 


Zpracováno:

Předáno k vyjádření paní Nině Adlof, vedoucí odboru komunikace a cestovního ruchu, tiskové mluvčí.


Vyjádření:
15.03.2023

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a k uvedené reportáži si dovolujeme uvést na pravou míru některá fakta.

Rozhodně není pravdou, že by škola, potažmo paní ředitelka, nepodnikla veškeré kroky k nápravě situace ohledně zmíněného prvňáčka. Chlapec je v pořádku a dlouhodobě se mu dostává veškeré péče, která mu náleží, jak v součinnosti s rodinou, tak školou i orgány sociálně právní ochrany dětí. Reportáž jako taková zřejmě měla za cíl (v tomto podání všech zúčastněných bohužel poněkud nešťastným a expresivním způsobem) poukázat na situaci dětí ze sociálně slabých rodin. Je to otázka velmi citlivá a proto by i se stejným přístupem mělo být nakládáno s její prezentací. V tomto případě vyvolala reportáž především vlnu emocí, není však třeba obav o to, že by někdo něco zanedbal nebo nekonal.

Děkujeme za pochopení a věříme, že se podobná situace již nebude opakovat.

 

Nina Adlof

vedoucí odboru komunikace a cestovního ruchu, tisková mluvčí