Dnes
Teplota: 8.9 °C

Pátek, 02.09.2022Poplatek za odpady v Náchodě zůstane v roce 2023 ve stejné výši  

Poplatek za odpady v Náchodě zůstane v roce 2023 ve stejné výši   


Poslední dny a týdny se nesou ve znamení špatných zpráv ohledně zvyšování cen energií a s tím souvisejících dalších životních nákladů.

Město Náchod proto přichází s dobrou zprávou pro své občany - v Náchodě se nebude pro rok 2023 zvyšovat poplatek za svoz komunálního odpadu.

Problematika právě tohoto poplatku je předmětem diskuze vedení města již řadu měsíců.

 

Jen pro představu, kolik financování systému svozu odpadu v našem městě stojí:

  • v roce 2021 město vybralo od občanů poplatky za svoz odpadů v celkové výši 9,8 mil. Kč a obdrželo tzv. „eko odměnu" ve výši 3,2 mil. Kč, tj. příjem celkem 13 mil Kč,
  • proti tomu ve stejném období město Náchod vydalo celkem 20,5 mil. Kč za sběr a svoz komunálního odpadu a za likvidaci 5,9 mil. Kč, tj. výdaj celkem 26,4 mil. Kč.

Z výše uvedeného vyplývá, že město inkasuje ve formě poplatku za svoz odpadu pouze 49% výdajů, které v souvislosti s odpady má.

„Jde v podstatě o službu, kterou město pro své občany zajišťuje a z poloviny také dofinancovává ze svého rozpočtu dlouhodobě. I proto jsme velmi dlouho diskutovali o tom, jak systém zefektivnit. Bohužel však i kdybychom sazbu poplatku zvýšili na nejvyšší možnou výši, stále by se financování této služby neobešlo bez významné dotace z rozpočtu města. Stáli jsme tedy před rozhodnutím, jak jako město především ulevit a pomoci obyvatelům Náchoda v této turbulentní době plné obav, z toho co nás čeká, a rozhodli jsme se zachovat výši poplatku včetně nastaveného systému slev i pro příští rok," vysvětlil starosta Náchoda Jan Birke rozhodnutí náchodských radních, které má za cíl alespoň částečně zmírnit dopady současné situace přímo na domácnosti v Náchodě.

Město Náchod si nechalo vypracovat podrobnou analýzu nákladů na svoz a nakládání s komunálními odpady a případná změna vyhlášky pro další období bude již předmětem diskuze nových zastupitelů.

 

Základní sazba místního poplatku za komunální odpad je stanovena 900 Kč za osobu. Ti, co uhradí poplatek do konce února, zaplatí stejně jako v letech předchozích - 450 Kč. Při platbě ročního poplatku v období od 1. 3. do 31. 5. 2023 bude činit sleva 250 Kč z celkové roční sazby poplatku a poplatníci zaplatí 650 Kč. Do 30. 9. 2023, kdy je nutné poplatek uhradit nejpozději, bude platit základní sazba 900 Kč, po tomto datu se již navyšuje o sankci ve výši 50 % (tj. o příslušenství poplatku).

Systém osvobození a úlevy od poplatku zůstává beze změny.

 

 


ilustrační foto ilustrační foto

Další zprávy /