Dnes
Teplota: 14.1 °C

Středa, 09.01.2019Tepna je doplacena!

Tepna je doplacena!


Úvěr na nákup areálu bývalé Tepny ve výši 58 mil. Kč je doplacen. Město Náchod tak ušetří desítky tisíc na úrocích. „Přesně je to 110 tisíc korun, které můžeme využít během roku na jiné investice ve městě," upřesňuje starosta Jan Birke a dodává: „Mám velkou radost, že celá finanční transakce je tím vlastně po půl roce definitivně u konce a úvěr tak kompletně splacen o rok a půl dříve. Nyní už se můžeme soustředit na vlastní přípravu a vypsání architektonické soutěže na využití areálu, na debaty, jak se změní tato část města v následujících letech. To je teď naší prioritou!"

V červnu loňského roku odkoupilo město Náchod od společnosti JTH Holding, a. s., areál bývalé Tepny. Za strategický pozemek v centru města o rozloze 2,5 hektaru zaplatilo město necelých 56 mil. Kč včetně DPH, které si následně nárokovalo zpět, a nákup financovalo prostřednictvím úvěru ve výši 58 mil. Kč se splatností do dvou let.

V říjnu 2018 pak zastupitelé odsouhlasili částečnou úhradu investičního úvěru na nákup pozemků po bývalé Tepně ve výši 30 milionů korun. Ty mohlo město využít díky prodloužení termínu na dostavbu bytů na sídlišti SUN, kdy nebylo nuceno vracet dotaci a miliony k tomu rezervované v rozpočtu mohly být použity právě na splátku úvěru na nákup areálu Tepny. V letošním roce zbývalo doplatit na úvěr částku 16.270.700 Kč. „S ohledem na dobré hospodaření města v roce 2018 a příznivý vývoj daňových příjmů začátkem letošního roku jsme si mohli dovolit investiční úvěr doplatit již dnes," uvedl vedoucí odboru správy majetku a financování MěÚ Náchod Ladislav Šimek.


Tepna je doplacena! Tepna je doplacena!

Tepna je doplacena! Tepna je doplacena!

Další zprávy /