Dnes
Teplota: 5.2 °C

Pondělí, 24.04.2023Ministr zemědělství navštívil Náchod a prohlédl si nový vodojem

Ministr zemědělství navštívil Náchod a prohlédl si nový vodojem


V pondělí 24. dubna 2023 podnikl ministr zemědělství, pan Zdeněk Nekula, pracovní cestu do Královéhradeckého kraje, jejíž hlavní náplní bylo téma vodního hospodářství. Po setkání se starostou města Janem Birke a místostarostou Milanem Vikem v prostorách obřadní síně náchodské radnice si v doprovodu vrchního ředitele Sekce vodohospodářské MZe Aleše Kendíka prohlédl nový vodojem BRANKA III, který se na konci loňského roku stal součástí Vodárenské soustavy Východní Čechy.

Vodojem byl vybudován na kopci Branka v nadmořské výšce 445,30 m. n. m., a voda do něj přitéká z tzv. Polické křídové pánve, na jejímž území se nachází i významná pískovcová skalní města Adršpach, Teplice nad Metují a Ostaš. Stavba nového vodojemu má hned několik významů. Díky jeho celkovému užitnému objemu 5000 m3 je zajištěn bezpečnější provoz v zásobování měst Náchod, Nové Město nad Metují, části České Skalice a jejich okolí pitnou vodou. V případě poruchy se zvýšila časová zásoba pitné vody z 21 na 50 až 60 hodin, a navíc lze vodu využívat i v opačném průtoku např. pro vodojemy města Hronov.

Toto dílo je společně s dalšími pěti novými a zrekonstruovanými objekty součástí tzv. I. etapy Posílení kapacity a zabezpečenosti Vodárenské soustavy Východní Čechy v úseku Náchod - Hradec Králové. Projekt za celkem 107 mil. Kč byl z velké části financován Ministerstvem zemědělství, které jej podpořilo částkou 74 mil. Kč. Generálním projektantem byla společnost Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. z Prahy, vodojem byl vyprojektován společností VIS - Vodohospodářsko-inženýrské služby, spol. s r.o. z Hradce Králové. Stavbu realizovalo sdružení společností VCES a.s. Praha a Kunst, spol. s.r.o. z Hranic na Moravě. Managerem stavby byla společnost Dabona a.s. z Rychnova nad Kněžnou, o zajištění financování se postarala banka ČSOB a.s. Ministra Zdeňka Nekulu a všechny přítomné hosty provedl stavbou ing. Dušan Tér, předseda představenstva Vodovody a kanalizace, a.s.

„Jsem velmi rád, že pan ministr Nekula přijal naše pozvání a mohl se tak během dnešní návštěvy nejen Náchoda, ale i Hradce Králové, přesvědčit o efektivním využívání dotačních prostředků z Ministerstva zemědělství do vodárenské soustavy východních Čech. Voda je to nejcennější co máme a investice do vodárenské soustavy je naším odkazem budoucím generacím, proto na to klademe takový důraz," uvedl Jan Birke starosta Náchoda a místopředseda představenstva VaK Náchod, a.s.

Po prohlídce vodojemu pan ministr zamířil do Hradce Králové, do sídla Vodovodů a kanalizací Hradec Králové a Královéhradecké provozní, a.s., kde pokračoval ve svém programu prohlídkou vodárenského dispečinku a edukativní expozice s názvem Vodovodov.

 

 


Ministr zemědělství navštívil Náchod a prohlédl si nový vodojem Ministr zemědělství navštívil Náchod a prohlédl si nový vodojem

Ministr zemědělství navštívil Náchod a prohlédl si nový vodojem Ministr zemědělství navštívil Náchod a prohlédl si nový vodojem

Další v galerii 11

Další zprávy /