Dnes
Teplota: 4.9 °C

Čtvrtek, 18.05.2017Park u města Prahy v centru Náchoda již slouží občanům

Park u města Prahy v centru Náchoda již slouží občanům


Loga

Dnes dopoledne byl za účasti představitelů města Náchoda, dodavatele stavby firmy Alprim CZ s.r.o., projektanta - Ateliér TSUNAMI, autora zeleně - firma green4plan s.r.o. a dalších hostů slavnostně otevřen pro veřejnost park u města Prahy - PARK OSOBNOSTÍ, který se nachází v samém centru Náchoda a bezprostředně navazuje na Masarykovo náměstí. Setkání zahájily děti z MŠ Havlíčkova pod vedením paní učitelky Roušarové, po jejichž vystoupení se slova ujal starosta Náchoda Jan Birke. "Toto dílo je dalším místem, které si rekonstrukci zasloužilo a už dnes je zřejmé, že bude velmi využívanou odpočinkovou zónou v centru. Park navíc doplňuje připomenutí 12 významných osobností, jejichž osud je spojen s naším městem. Někdo může namítat, že je to zbytečná  práce a stejně se park stane obětí vandalismu. Jsem však přesvědčen, že s tím je třeba bojovat a nerezignovat. Jinak bychom nemohli nikdy docílit tak příjemného vzhledu centra města, jakým se dnes může pyšnit," uvedl starosta Jan Birke. Jeho slova doplnil místostarosta Jan Čtvrtečka, který se také zmínil o náročném archeologickém průzkumu, který předcházel vlastním stavebním pracím a bez nějž se žádné takové úpravy v památkově zóně neobejdou.     

Zhotovitelem parku je společnost Alprim CZ z Velkého Poříčí, zeleň byla provedena společností green4plan z Vysokova. Autorem plastiky meče je Ing. Petr Ševčík z Jedovnice. Vlastní stavební úpravy probíhaly od června roku 2016 do května 2017 a celkové stavební náklady činí 4.458.234 Kč včetně DPH.

Park je tematicky rozdělen do dvou částí. Jedná se o část pobytovou a část herní. V pobytové části jsou prezentovány významné osobnosti města Náchoda. Informace o dvanácti vybraných osobnostech jsou návštěvníkům představeny na zděných lavičkách s možností využití informací prostřednictvím mobilní aplikace QR kódu. Dominantou je plastika meče rytíře Hrona. Druhá část parku je osazena lanovými a pružinovými herními prvky. V trase původních hradeb je provedena symbolická hradba z gabionů. Gabiony jsou částečně vyplněny kamenivem a částečně zelení. V komunikaci v místě brány je pak provedena mozaika znaku města ze žulových kostek.

Úprava parku je součástí projektu „Naučná stezka Evropským městem Náchod - Kudowa-Zdroj" s registračním číslem CZ.11.2.45/0.0/0.0/15_003/0000271 spolufinancovaného z prostředků Evropské unie - Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR) a státního rozpočtu ČR prostřednictvím programu INTERREG V-A Česká republika - Polsko 2014-2020.


Park u města Prahy v centru Náchoda již slouží občanům Park u města Prahy v centru Náchoda již slouží občanům

Park u města Prahy v centru Náchoda již slouží občanům Park u města Prahy v centru Náchoda již slouží občanům

Další v galerii 16

Další zprávy /