Dnes
Teplota: 14.7 °C

Pátek, 27.09.2024770 let města - významná osobnost Josef Škvorecký

770 let města - významná osobnost Josef Škvorecký


V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě si připomínáme i mnoho významných osob, které se zapsaly výraznou měrou do historie našeho města. Právě dnes, 27. září, si připomínáme 100 let od narození významného českého spisovatele, exilového vydavatele Josefa Škvoreckého.

PhDr. Josef Škvorecký (27. 9. 1924 Náchod - 3. 1. 2012 Toronto)

Narodil se na Komenské třídě v úřednické rodině. V Náchodě vystudoval gymnázium a v roce 1943 byl úřady poslán jako nuceně nasazený do továrny jako pomocný dělník.

Po skončení druhé světové války odjel do Prahy studovat medicínu. Záhy však toto studium ukončil a začal studovat angličtinu a filozofii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Po absolvování učil na škole v Polici nad Metují a později na sociální škole v Hořicích v Podkrkonoší. Poté nastoupil jako redaktor Státního nakladatelství krásné literatury, hudby a umění (Odeon).

V roce 1968 odešel se svou ženou Zdenou Salivarovou do exilu. V kanadském Torontu založili exilové nakladatelství Sixty-Eight Publishers pro vydávání knih autorů, kteří byli v tehdejším Československu zakázáni.

Od roku 1969 Josef Škvorecký přednášel na torontské univerzitě.

Napsal celou řadu povídek a románů, z nichž většina se odehrává na Náchodsku. Jeho literární prvotinou byl román Zbabělci, ve kterém zachytil svá studentská léta v Protektorátu a kde se poprvé objevilo jeho alter ego, hlavní hrdina Danny Smiřický. Jedním z nejznámějších děl se díky televiznímu zpracování staly detektivní příběhy s názvem Hříchy pro pátera Knoxe. K postavě Dannyho se Škvorecký vrátil v novele Konec nylonového věku a v románu o vojenské službě Tankový prapor, který byl v roce 1991 zfilmován. V emigraci dopsal a vydal román Prima sezónu, kterou pokládal za svou nejlepší knihu.


Další zprávy /