Dnes
Teplota: 17.6 °C

Úterý, 09.06.2020Dny otevřených ateliérů zvou do dílen, galerií i zahrad

Dny otevřených ateliérů zvou do dílen, galerií i zahrad


Centrum uměleckých aktivit Impuls Hradec Králové již poosmé organizuje dvoudenní výtvarný festival Dny otevřených ateliérů - (DOA). Letošní ročník se uskuteční 13.-14. června 2020 na různých místech Královéhradeckého kraje. Výzvu letos vyslyšelo na tři desítky výtvarníků a institucí nejrůznějších oborů a zaměření. Návštěvníci tak budou moci zavítat jak do renomovaných galerií, tak i do dílen malířů, hrnčířů, sochařů, řezbářů ale i designérů.

 

Za jednotlivými umělci se můžete vypravit například do Náchoda, kde tvoří řezbář a sochař Zdeněk Farský. Tvůrkyně uměleckých šperků Sylvie Majerová zve do své umělecké laboratoře v Potštejně. V Ateliéru zvonaře a hrnčířky v Deštném v Orlických horách bude možné nahlédnout do výroby zvonů. Hradec Králové zastoupí Ateliér Labyrint nebo grafické a tiskařské studio UPUPAEPOP. Za některými se návštěvníci mohou vypravit do malých roubenek a chaloupek jako třeba do keramického Ateliéru Klára Schück v Markoušovicích.

Vedle jednotlivě tvořících umělců se opět přihlásily výtvarné spolky a seskupení, které se prezentují společně nebo tvoří ve sdílených prostorách. Otevřeno bude v Umělecké kolonii Bastion IV v Josefově. Trutnov bude již tradičně reprezentovat Spolek podkrkonošských výtvarníků, kteří svá díla rozprostřou před kulturním domem UFFO. V Náchodě se představí ateliér malířů a grafiků AMAG.

 

Z institucí se mezi jinými zapojilo

vamberecké muzeum krajky nebo restaurátorská dílna Muzea východních Čech ve Stěžerách. Regionální galerie v Jičíně láká na výstavu Severočeské sbírky v prostorách Valdštejnské jízdárny. Galerie pro současné umění Luxfer v České Skalici představí svůj další prostor Luxfer Open Space , který vzniká v prostorách bývalé barokní kovárny. Tajemství zrodu nové expozice a lapidária poodhalí Klášter v Polici nad Metují. V areálu Broumovského kláštera se veřejnosti otevře Dětská galerie Lapidárium a také Galerie Dům ve zdejších zahradách. V některých prostorách na návštěvníky čeká doprovodný program jako jsou dílny nebo komentované prohlídky.

„I když ještě v dubnu nebylo známo, jakým způsobem bude letošní ročník probíhat, nakonec se DOA podaří uskutečnit v podobném rozsahu jako v předešlých letech. Věříme, že DOA nabízí ideální koncept v době post-pandemické, kdy se snad již postupně budeme ubírat k normálnímu kulturnímu životu,"

říká ředitelka Centra Martina Erbsová.

Vstup do ateliérů je zdarma. Akce má napomoci především k prohloubení dialogu mezi umělci a širokou veřejností, setkání umělců a v neposlední řadě také cestovnímu ruchu. U příležitosti letošního ročníku bude k dispozici mapa zúčastněných ateliérů. Medailonky jednotlivých umělců a míst, včetně praktických informací jsou aktualizovány na webových stránkách www.impulshk.cz/ateliery.

 

Kontakt:

Bc. Marta Bergmanová

marketing a PR

pr@impulshk.cz

732 807 428


Přílohy:

Plakát     (6786_970111168.png / 8,1 MB)

Dny otevřených ateliérů v Královéhradeckém kraji Dny otevřených ateliérů v Královéhradeckém kraji

Dny otevřených ateliérů v Královéhradeckém kraji Dny otevřených ateliérů v Královéhradeckém kraji

Další v galerii 3

Další zprávy /