Dnes
Teplota: 2.3 °C

ZVUK A RITUÁL

GVUN Malá, Španielova pasáž, Plhovská 862 Náchod


30.09.2022 - 13.10.2022 v Vstupné: 

13. 10. 2022 v 18:00

Cyklus Zvuk
Platforma prezentující české i zahraniční umělce, kteří ve své praxi využívají zvuku jako základního materiálu exprese. Program těchto akcí představuje hraniční formáty, které přemosťují vizuální umění a experimentální hudbu, stávají se tak místem dialogu nad různými kontexty současného umění.

 

DREKKA (USA)
Pod uměleckým pseudonymem DREKKA pracuje od roku 1996 americký skladatel a performer Michael Anderson, který už od poloviny 80. let cestuje po světě, rozsáhle spolupracuje na mezinárodním poli a buduje osobitou sbírku zvuků. Andersonovo dílo se zabývá především tématy ticha, paměti a zapomnění. Aniž by se ztrácel v poetických abstrakcích, snaží se zaplnit a čelit temným prostorům chabé paměti, snů, úzkosti a limitujících pocitů. Jeho živé akce se projevují v okázalém impulsivním frenetismu. Zatímco byl kdysi posedlý zvláště uchováním historie, stále více se dnes věnuje hledání stoicismu i všímavosti ke všemu kolem.
DREKKA vydal velké množství alb na labelech Auris Apothecary, Dais, Fabrica, Morc, Silber, Somnimage a též na svém vlastním labelu Bluesanct. Živá vystoupení DREKKA jsou oproti studiovým nahrávkám spontánnější a reagují na konkrétní publikum a prostor. Tyto performance vychází z propracovaných detailních kompozic a intuitivních improvizací, ve kterých využívá především živé manipulace s hlasem a magnetofonovými záznamy pocházejícími z jeho archivu. Anderson ve svých performance chce, aby publikum ve světle notebooku nespatřilo anonymní obličej, ale člověka, který komunikuje s daným okamžikem. Ke svým performance přistupuje jako k rituálnímu svátku přítomnosti, který oslavuje skupinu lidí v místnosti sdílející stejný prostor a čas.
https://drekka.bandcamp.com/
https://drekkalivearchive.bandcamp.com/


Bu.d.d.A. (CH/DE)
Bund des dritten Auges je německo-švýcarské zvukové duo, které tvoří Sascha Stadlmeier (EMERGE) a Chris Sigdell (B°TONG). Ve své tvorbě se věnují ambientní dronově-meditativní hudbě a na rozdíl od svých sólových projektů zde hrají na kytaru a housle. Duo staví na odkazu projektu NID (1995-2005), jehož byl Chris členem, kteří spolu s Maeror Tri mohou být považováni za inovátory německé (temné) ambientní hudby, jak se říká "dávno předtím, než kdokoli jiný naskočil do vlaku." Od svého vzniku v Barceloně roku 2019 vydala dvojice několik EP a navzdory pandemii dokončila dvě vyprodaná německá turné.
https://budda-official.bandcamp.com/

 

 



Další informace

Přílohy:

Zvuk a rituál     (34430_563012579.jpg / 0,51 MB)