Dnes
Teplota: 8.6 °C

Úterý, 25.04.2023Konference Léto 2023 v Kladském pomezí představila novinky v našem regionu

Konference Léto 2023 v Kladském pomezí představila novinky v našem regionu


V úterý 25. dubna 2023 proběhla v prostorech Galerie výtvarného umění v Náchodě tradiční regionální konference k zahájení turistické sezóny „Léto 2023 v Kladském pomezí". Zástupci měst, obcí a turistických atraktivit na ní prostřednictvím svých prezentací představili novinky, na které se v letošním roce mohou návštěvníci těšit.

Úvodního slova se ujala Gabriela Jiránková, předsedkyně správní rady Kladského pomezí, o.p.s., společně s Věrou Bartošovou, předsedkyní představenstva Svazu CR Kladské pomezí.

Jan Špelda z Královéhradecké krajské centrály cestovního ruchu představil aktivity a novinky v našem kraji. Markéta Venclová a Lenka Lembejová, zastupující obecně prospěšnou společnost Kladské pomezí, informovaly o tom, co nového se děje na poli destinačního managementu, jakým způsobem měří výkonnost destinace Kladské pomezí a jaké trendy v cestovním ruchu očekávají. Nezapomněly zmínit ani důvody, proč je v Kladském pomezí rozkoš cestovat.

Poté následovaly prezentace zástupců z řad samospráv a turistických atraktivit Kladského pomezí. Veronika Ansorge z Galerie výtvarného umění v Náchodě představila nové místo na kulturní mapě Náchoda, kterým je GVUN Malá, a také nalákala na pestrý kulturní program.

O tradici lázeňství, přírodních léčebných zdrojích a lázních jako turistickém cíli pohovořila Iva Rejlová z Lázní Velichovky. Zároveň informovala o široké lázeňské nabídce pro samoplátce.

Ředitel Městského kulturního střediska v Červeném Kostelci představil kulturní akce a novinky, které připravují, a ujistil, že se tu rozhodně nudit nebudete.

Hrad Vízmburk nedaleko Havlovic vstal doslova z popela a těší se čím dál většímu zájmu návštěvníků. O rozšíření expozic, využití jeho potenciálu a plánovaných akcích pohovořil jeho správce Lukáš Králík.

Richard Švanda, vedoucí odboru kultury, pozval za historií i zábavou do Rtyně v Podkrkonoší. Letošní léto tady bude plné hudby, filmových novinek v letním kině, ale také vlastivědných vycházek a dnů živé historie.

Lucie Dostálová a Markéta Tomanová z Městského informačního v Náchodě nalákaly k návštěvě oblíbených Malých lázní v Bělovsi, které i letos ožijí kulturním létem, ale také na obnovený zámecký kopec. Pro veřejnost se otevřel již na sklonku loňského roku a je protkán novými vycházkovými cestami, zelení, vyhlídkovými i odpočinkovými místy.

Čapkův mlýn - Stará papírna v Hronově je místem, kde sourozenci Čapkovi trávili prázdniny u svých prarodičů. Zdejší expozici představil Tomáš Menec z Muzea Náchodska. Návštěvníci se tu mohou seznámit s řadou významných hronovských osobností nebo rozpoznat všechny pohádky z knihy Devatero pohádek. Na léto připravují tematické dílny a workshopy, při kterých si vyrobíte třeba ruční papír.

Deset důvodů, proč byste měli navštívit Nové Město nad Metují, odprezentovala referentka cestovního ruchu Michaela Mináriková s Jiřím Švandou ze zdejšího infocentra. Promítli také nový propagační videospot a pozvali na letní komentované prohlídky místy, kde se natáčel seriál F. L. Věk.

Eva Libichová pohovořila o oživení pevnosti Josefov a představila dva nové turistické okruhy. Ty vznikly po finančně velmi náročné rekonstrukci několika pevnostních objektů.

Martina Zálišová, vedoucí odboru kultury v České Skalici, představila novou virtuální stezku „Není zlato jako zlato", která vede do polského Zlotého Stoku, informovala o modernizaci naučné stezky Babiččino údolí a nalákala na kulturní program. Na ni plynule navázala paní místostarostka Gabriela Jiránková, která představila nové možnosti pro cyklistiku v České Skalici a okolí.

Po prezentacích přišla na řadu diskuze a prezentace regionálních produktů. Na závěr si účastníci užili prohlídku galerie. 

 

 


GVUN_foto Tomáš Menec GVUN_foto Tomáš Menec

Čapkův mlýn_foto Tomáš Menec Čapkův mlýn_foto Tomáš Menec

Další v galerii 3

Další zprávy /