Dnes
Teplota: 3.8 °C

Čtvtek, 10.08.2017Cyklobusy odjezdily již polovinu své sezony a vozí návštěvníky i do Polska

Cyklobusy odjezdily již polovinu své sezony a vozí návštěvníky i do Polska


Od začátku letošního června mohou návštěvníci regionu využít dvou linek oblíbených cyklobusů, které pro ně každoročně organizuje a propaguje společnost pro Kladské pomezí Branka, o.p.s. Nyní je jejich sezona přibližně v polovině a pokud jste se s nimi ještě nesvezli, nenechte si je ujet.

Věděli jste, že dostat se z Hradce Králové do polských Vambeřic (Wambierzyc) našimi cyklobusy je tak snadné a nemusíme mít s sebou ani kolo? Ráno v 7.15 nastoupíte na hlavním terminálu do cyklobusu a za hodinu vás v Náchodě již bude čekat modrá linka cyklobusu, na kterou přestoupíte. Ve Vambeřicích se ocitnete zhruba po další hodině jízdy a můžete si prohlédnout unikát v podobě baziliky sv. Panny Marie, největší a nejkrásnější křížovou cestu v Evropě nebo také největší pohyblivý betlém v Kladsku. Zpět do Náchoda cyklobus odjíždí v 10.40 a 15.15 hodin. Do Hradce pak z Náchoda jezdí každou hodinu vlakové spojení s krátkým přestupem ve Starkoči. Pozor, modrou linkou se do Wambierzyc cyklobusem svezete pouze o víkendech a ve svátky, v pracovní dny jezdí pouze na Karlov (Karłów).

Pokud však máte chuť na bloudění ve skalách, vystupte právě v Karlově. Od zastávky je to jen pár kroků na Velkou Hejšovinu (Szczeliniec Wielki), kde vás provede naučná stezka. Projdete se jak bludištěm mezi skalními věžičkami, tak po skalních plošinách s vyhlídkami do dalekého okolí. Do Karlova z Náchoda přijedete modrou linkou v 8.50 a ve 12.50 a zpět odjíždí v 11.05 a 15.40 hodin.

V Polsku můžete také vystoupit už například v lázeňském městečku Kudova Zdroj (Kudowa-Zdrój) a projít si kolonádu a park, jehož rozloha je celých 17 ha. Vydat se můžete k nedalekému Altánu lásky (Altana Miłości), odkud vás čeká krásný výhled na část města, nebo do 1,5 km vzdálené místní části Čermné (Czermne), kde se u kostela nachází kostnice (Kaplica Czaszek), jejíž interiér je vyložen více jak třemi tisíci lebek a kostí. Cyklobus se přijíždí z Náchoda v 8.25 a 12.25 a zpět vás odveze v 11.35 a 16.05 hodin.

Další tipy na výlety a podrobné jízdní řády cyklobusů najdete na www.kladskepomezi.cz/cyklobusy.


Cyklobus v Kudowě Zdrój Cyklobus v Kudowě Zdrój

KLADSKEPOMEZI-inz_A4-cyklobusy_2017 KLADSKEPOMEZI-inz_A4-cyklobusy_2017

Další zprávy /