Dnes
Teplota: 7.8 °C

Pondělí, 04.07.2016Léto je tady!

Léto je tady!


Turistická sezóna odstartovala a i u nás ve městě a v okolí se můžete těšit na spoustu atraktivních akcích, které jistě stojí za to navštívit.

 

Masarykovo náměstí je tepajícím srdcem našeho města a proto se nejčastěji stává nejen v letních měsících centrem kulturního dění a turistického ruchu. Ať už zmíníme Pivobraní (16. 7.) s kulturním programem a možností ochutnat chmelový moc vybraných zúčastněných  pivovarů nebo každoročně konanou velmi oblíbenou Vavřineckou pouť (13.-14. 8.) s atrakcemi pro malé i velké s doprovodným programem s hosty. Na své si přijdou i příznivci mužské krásy a to konkrétně 25. srpna v Městském divadle Dr. J. Čížka, kde se uskuteční Muž roku 2016, na který navazuje den poté Den dobrých skutků.

  

Státní zámek Náchod si připravil pro své malé i velké návštěvníky na období letních prázdnin speciální prohlídky (od úterý do neděle vždy v 10, 12 a 14 hodin), kdy průvodcem po náchodském panství se stane sám vévoda Petr Biron se svou chotí Vilemínou. Mimo standardních prohlídkových okruhů bude možné ve vybrané dny navštívit i půdní prostory zámku. Zámecké komnaty otevřou své dveře i ve večerních hodinách (22. - 23.7. od 21 hodin). Jako průvodkyni očekávejte tajemnou Černou paní. Areál I. nádvoří zámku u velké věže se stane  ve dnech 30. - 31. 7. útočištěm šermířů skupiny historického šermu Manové Přemysla Otakara, kteří Vám přiblíží atmosféru a realitu dobových šermířských vystoupení. V prvních zářijových dnech se zámecké komnaty a nádvoří promění při 10. ročníku Náchodských Kuronských slavností pořádaných každoročně na počest Petra Birona, vévody Kuronského a Zaháňského.

 

Pevnost Dobrošov připravila pro své návštěvníky v letních měsících mnoho zajímavých tématických akcí. Těšit se můžete na „Setkání veteránů z Klubu historických vozidel Metuje", která se uskuteční v sobotu 2. července v areálu pevnosti. Samotný start akce je plánován v 9,30 hodin na Masarykově náměstí v Náchodě, odkud se kolona vozidel rozjede na Pevnost Dobrošov. Dobrošovské dřevobraní (9. - 10. 7.) v areálu pevnosti, kdy budete moci obdivovat práci dřevořezbářů, kterou budete vy jako porota pomocí žetonů ohodnotit. Součástí programu bude i možnost večerní prohlídky pevnosti. Benefiční akce pořádaná pod záštitou ministra obrany Martina Stropnického, náčelníka Generálního štábu AČR Josefa Bečváře a ministra pro výzkum, vývoj a inovace Pavla Bělobrádka s názvem „Podporujeme naše vojáky!" proběhne ve víkendových dnech 30. - 31. 7., jejímž smyslem je prezentace vojáků armády ČR a získání finančních prostředků pro Vojenský fond solidarity. Prezentovány budou i kluby vojenské historie, včetně bojové techniky a ukázky ostravského záchranného týmu USAR v podzemí. V sobotu od 13 hod. proběhne také bitevní ukázka "Bitva o kótu 534", která nás zavede do událostí Karpatsko-Dukelské operace v roce 1944.

Sobota 2. srpna od 10 hodin bude patřit již 2. ročníku „Se starostou do pevnosti", kdy Vaším průvodcem bude starosta našeho města, pan Jan Birke. Velice zajímavou podívanou slibuje „Mezinárodní noc pro netopýry", která Vám přiblíží taje a zajímavosti o těchto tvorech v jejich jedinečném zimovišti, pro které si vybrali právě Dobrošov.

 

Opomenout samozřejmě nelze ani akce pořádané v širším okolí Náchodska. Mezi velmi hojně navštěvované a oblíbené patří Vodnické slavnosti v Kempu Brodský u Červeného Kostelce (5. - 7. 7.), kde si můžete užít víkend plný mokrých vodnických her, soutěží a radovánek. Sedmý ročník Ratibořického Nocturna Vás naladí 16. července od 20:30 do romantické nálady letního večera v zámeckém parku zámku Ratibořice. V Hronově od 29. 7. - 7. 8. proběhne přehlídka amatérského divadla Jiráskův Hronov, který letošním rokem vstupuje již do 86. sezóny. Sportovní nadšence a příznivce jistě osloví a ne málo potěší Mezinárodní atletický mítink - Velká cena Nového Města n. Metují (30. 7.). V Červeném Kostelci se mezi 17. - 21. srpnem můžete nechat unášet barvitými vystoupeními tuzemských i zahraničních folklorních souborů na Mezinárodním Folklorním Festivalu v přírodním areálu u Divadla J. K. Tyla. 33. ročník Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu s přehlídkou profesionálních a amatérských filmů z celého světa s horolezeckou i sportovní tématikou proběhne od 25. do 28. srpna v Teplicích nad Metují.

 

Rok 2016 se nese v duchu oslav 150. letého výročí prusko-rakouských válek. Regionální muzeum v Náchodě k této příležitosti připravilo ve Výstavní síni výstavu „POST BELLUM" s tématikou toho, co následovalo po bitvách u Náchoda a České Skalice a obecně po ukončení války. Další možností, jak se seznámit s touto nelehkou dobou, je ve stálé expozici na Masarykově náměstí výstava Bitva u Náchoda 27. 6. 1866, která přiblíží jedno z prvních větších střetnutí prusko-rakouské války a obě zúčastněné armády. Prezentována bude výstroj a výzbroj rakouské a pruské armády použitá při bitvě u Náchoda.

 

V recepci Hotelu U Beránka naleznete expozici výstavy věnované architektu a stavebnímu inženýrovi Janu Letzelovi. Nezmeškejte jedinečnou možnost nahlédnout do života a tvorby náchodského rodáka, jejíž součástí jsou i fragmenty z Atomového dómu z japonské Hirošimy. Výstava je otevřena denně od 8 do 17 hodin.

 

Ani v polské městě Kudowa Zdrój v létě kulturně nezahálí. Hned na začátku prázdnin se můžete zúčastnit Dnů moře (1. - 3. 7.), konající se letos již po páté. V programu se můžete těšit na koncerty v lázeňském parku, divadelní představení v místním klubu Ecetera nebo hry pro děti během probíhajícího programu. Koncem léta 24. - 27. 8. se v tomto lázeňském městě rozezní tóny jedné z nejdůležitějších polských hudebních akcí léta - Festiwalu Moniuszkowski. Každoroční hudební pocta Stanisławu Moniuszkovi, otci polské národní opery, příláká nejen věhlasné hudebníky a zpěváky, ale i řadu příznivců, kteří každoročně festival navštěvují.

 

71. Mezinárodní Chopinův klavírní festival v Dusznikách Zdrój (5. - 13. 8.) je nejstarším klavírním festivalem na světě. V tom samém koncertním sále, kde Chopin při svém pobytu v lázních prezentoval svá díla, mohou nyní diváci poslouchat nejlepších interpretaci jeho děl, stejně jako skladeb jiných světoznámých autorů v podání mnoha vynikajících pianistů a vítězů prestižních mezinárodních klavírních soutěží.

 

 


Náměstí Náměstí

Další zprávy /