Dnes
Teplota: 16.6 °C

Středa, 16.10.2019Tradiční běh pro malé i velké

Tradiční běh pro malé i velké


19. října bude odstartován již 62. ročník Běhu Hronov-Náchod, který tradičně pořádá OS ČUS Náchod. Letošní ročník přináší hned několik novinek, mimo jiné i rozšíření o dětské trasy. Jak se zrodila tahle myšlenka, a co všechno vůbec obnáší příprava a organizace takových závodů, na to jsme se zeptali atletického trenéra a ředitele nového dětského závodu, Aleše Žďárského. 

Co nebo kdo Vás na tuto myšlenku přivedl?

Ten nápad vznikl asi přirozeným vývojem v rámci celého běžeckého seriálu Primátor cup. Není to nápad můj, za iniciativou je celá řada lidí podporovaných náchodským pivovarem Primátor, který v tomto ohledu vytváří skvělé podmínky celému seriálu běhů.  Jsem moc rád, že se myšlenka ujala a máme tu nový, a doufám, že i veselý projekt. Navíc Běh Hronov-Náchod byl doposud jediným závodem v rámci běžeckého seriálu Primátor cup, který nenabízel tratě pro děti. Připravili jsme proto kratší tratě, odpovídající věku dětí, a pro fanoušky a podporovatele dětských závodníků i mnohem zajímavější variantu s názvem „Od radnici k radnici".

Proč právě tento originální název „Od radnice k radnici"?

Chceme tuto novou část běhu Hronov-Náchod do centra města. Start i cíl všech dětských závodů se uskuteční přímo před radnicí. Závodníci oběhnou stanovený počet koleček pro jejich věkovou kategorii. Pouze nejmenší účastníci, narození v roce 2014 a mladší, vyběhnou na trasu svého závodu od Komerční banky a poběží podél kostela do cíle, v podstatě po trase hlavního závodu dospělých.

Můžete prozradit už teď, jak dlouhé jsou trasy a kudy povedou?

Samozřejmě. Třeba po odkrytí tohoto „tajemství" oslovíme další účastníky a my budeme svědky zrodu nové atletické hvězdičky (smích). Dětské trasy jsme rozdělili dle věkových kategorií na čtyři skupiny, ti nejmenší poběží 150 m s rodiči „za ruku". Startovat se bude v prostoru před radnicí, poběží se podél pošty k restauraci Tunel, odtamtud se zabočí vpravo do horní části náměstí, kde se závodníci opět točí vpravo a vydají se podél Hotelu U Beránka až ke staré radnici, z náměstí vybíhají od Restaurace U Slovana ulicí Weyrovou až na křižovatku s ulicí Hrašeho, zde opět vpravo a Hrašeho ulicí na roh k prodejně květin, zde opět vpravo do ulice Palackého pomyslnou „cílovou rovinkou" na náměstí.

Každý závod s sebou přináší i různá omezení či bezpečnostní opatření. Jaký je ten váš správný pořadatelský recept na hladký průběh závodů?

Každou akci můžeme naplánovat do posledního detailu, ovšem vždy musíme být připraveni na nečekané. Stejně tomu bude i v případě dětských závodů, které do jisté míry omezí prostor na náměstí a v okolních ulicích. Bezpečnost závodníků je pro nás na prvním místě, proto budou v ulicích Palackého, Hrašeho a Weyrova instalovány bariéry pro omezení dopravy i stání fanoušků. Tímto chceme poprosit občany a návštěvníky o pochopení a respektování vymezeného prostoru. Na náměstí u kostela směrem k budově pošty bude umístěno pódium, kde budou slavnostně vyhlašovány výsledky. V prostranství u kašny bude i malý sportovní trh, kde si bude možné prohlédnout, případně vyzkoušet běžecké boty, oblečení a další vybavení pro běžce. Nezapomněli jsme ani na občerstvení.

A nejoblíbenější téma - budou i medaile?

V každé dětské kategorii bude bezprostředně po doběhnutí závodu probíhat slavnostní dekorování nejlepších tří běžců, pro které jsou připraveny velmi povedené originální medaile (viz foto) a drobné věcné ceny.

Zaujala nás Soutěž dětských týmů - Buďte jeden tým. Můžete nám sdělit podrobnosti?

Jedná se v podstatě o motivační prvek, kde jsme kromě závodů jednotlivců ve vypsaných kategoriích, zařadili i možnost soutěže v týmu, která má jednoduché pravidlo. Školy, sportovní kluby nebo firmy, které budou mít v cíli žákovských závodů (mimo závodu „za ruku") nejvíce dětských závodníků, získají od partnera projektu, firmy Mizuno, poukázky na odběr sportovního vybavení v hodnotě 20.000 Kč za 1. místo, 12.000 Kč za 2. místo a 8.000 Kč za umístění na 3. místě.

Doneslo se nám, že Běh Hronov-Náchod se vrací k původní trase závodu. Co vás k tomu vedlo?

Pořadatel, kterým je OS ČUS, resp. tým pod vedením paní Hany Kopecké, v minulých letech musel s trasou ustoupit dopravním omezením při rekonstrukci průtahu Náchodem. I přes počáteční negativní reakce z řad závodníků na změny trasy, pořadatelé vždy apelovali na bezpečnost závodníků. Já osobně jsem patřil mezi ty, kteří hodně myšlenku návratu na původní - historickou trať podporovali. V letošním roce se naše tajné přání stává konečně skutečností a start závodu proběhne klasicky na náměstí v Hronově s cílem dle původní trasy, jak si ji všichni pamětníci a „matadoři" závodu Hronov-Náchod pamatují, na Masarykově náměstí v Náchodě. Délka trasy se tedy vrací na původních 8 850 m.

Děkujeme za rozhovor. 

http://www.hronovnachod.cz/

 

Přílohy:
Běh Hronov-Náchod     (2579_8962315930.jpg / 0,45 MB)
Od radnice k radnici     (2579_5442315944.jpg / 0,18 MB)
Od radnice k radnici2     (2579_5952315956.jpg / 0,21 MB)


logo logo

Další zprávy /