Dnes
Teplota: 17.3 °C

Neděle, 11.11.2018Den válečných veteránů si připomněli i představitelé Náchoda - tradičně na Dobrošově

Den válečných veteránů si připomněli i představitelé Náchoda - tradičně na Dobrošově


Dnes v 11 hodin již tradičně představitelé města Náchoda starosta Jan Birke a místostarostové Jan Čtvrtečka, Pavla Maršíková a František Majer společně s desítkami zástupců Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) uctili památku válečných obětí všech válečných konfliktů položením květin u památníku na Dobrošově. V letošním roce se tato pieta nesla i v duchu 100 let výročí vzniku Československa.

Po pietním aktu následoval společný oběd v prostorách Jiráskovy chaty, kde představitelé města a ČSBS (Milan Andres) pronesli své projevy. „Jsem hrdý, že si právě tento den připomínáme rok od roku ve větším počtu a tento důležitý symbol úcty k obětem všech válek má pro nás velký význam, zejména do budoucna. Musíme být hrdí na naše národní symboly, na to, že jsme Češi, a není lepšího způsobu než uctívat památku všech těch, kteří padli ve válkách za naši svobodu a demokracii," uvedl starosta Jan Birke.

Děkujeme personálu Jiráskovy chaty za bezvadnou a příjemnou obsluhu.

----------------------------

11. listopad byl vybrán symbolicky neboť toho dne roku 1918 v 11 hodin 11 minut zazněla poslední salva při podpisu příměří mezi spojenci a Německem ve vlakovém voze Le Francport u severofrancouzského města Compiégne. Tímto aktem byly na západní frontě ukončeny boje 1. světové války.

Symbolem dne veteránů se stal květ vlčího máku. Ten jako symbol pro padlé vojáky poprvé použila americká profesorka a humanistka Moina Michaelová.

V roce 1921 symbolizoval vlčí mák sbírku na pomoc válečným veteránům a invalidům.

Proč právě vlčí mák je symbolem krve prolité na bojištích? Vysvětlení z čistě botanického hlediska je jednoduché. Vlčí máky kvetou v době, kdy jiné rostliny v okolí jsou mrtvé. Semena vlčích máků odpočívají v půdě řadu let, a když nejsou nablízku konkurenční rostliny, vyraší. A právě půda na bojištích rozbrázděných a přerytých bombami a granáty, se silnou koncentrací vápence ze zdevastovaných budov působila jako katalyzátor pro vyrašení vlčích máků.


Den válečných veteránů si připomněli i představitelé Náchoda - tradičně na Dobrošově Den válečných veteránů si připomněli i představitelé Náchoda - tradičně na Dobrošově

Den válečných veteránů si připomněli i představitelé Náchoda - tradičně na Dobrošově Den válečných veteránů si připomněli i představitelé Náchoda - tradičně na Dobrošově

Další v galerii 4

Další zprávy /