Dnes
Teplota: 3.5 °C

Pondělí, 15.05.2023Veřejné osvětlení v Náchodě

Veřejné osvětlení v Náchodě


Možná jste již zaregistrovali, že v současné době dochází k výměně zdrojů osvětlení v různých částech města. K výměně dochází z důvodu úspory energie a úspora je opravdu významná, v řádech desítek wattů. Jde o zdroje, které nahrazují energeticky náročné sodíkové a rtuťové výbojky. Zdroje jsou od renomovaného výrobce, který je vyvinul jako adekvátní náhradu a zaručují stejnou nebo vyšší svítivost za předpokladu mnohem nižších energetických nároků při obdobné životnosti.

Tato výměna není krytá z dotací, protože se jedná pouze o zdroje, nikoliv o celá svítidla. Průměrné náklady na jeden zdroj jsou cca 1000 Kč a návratnost této investice je velmi krátká.

Teplota barvy je zhruba v oblasti mezi teplou bílou a denní bílou, tzn. 4000 K, laicky řečeno mezi východem či západem slunce a denním světlem.

Pro představu uvádíme rozdíl pro veřejné komunikace:

Sodíkové výbojky mají barevnou teplotu zhruba 2000 K, což odpovídá žlutooranžové barvě. Vyznačují se vysokou světelnou účinností, relativně nízkou cenou a dlouhou životností. Nevýhodou je ovšem právě jejich barevná teplota. Oranžově nasvícená silnice působí i při stejné intenzitě světla tmavším dojmem než silnice nasvětlená bíle a lidské oko v tomto světle hůře rozlišuje barvy.

LED světelné zdroje jsou protikladem tradičních sodíkových výbojek. Mezi výhody LED osvětlení patří jeho dlouhá životnost, nižší spotřeba energie a lepší možnost regulace. Co se týká barevné teploty, LED osvětlení poskytuje přirozenější bílé světlo. To může znamenat až dvakrát lepší periferní vidění a až o čtvrtinu kratší dobu potřebnou k zabrzdění auta (v porovnání se světlem oranžovým).

Zdroj: www.srovnator.cz, www.svet-svitidel.cz

 

 

 


www.svet-svitidel.cz www.svet-svitidel.cz

 www.srovnator.cz www.srovnator.cz

Další zprávy /