Dnes
Teplota: 4.1 °C

Pátek, 11.11.2022Den veteránů v Náchodě

Den veteránů v Náchodě


Dnes v 11 hodin a 11 minut již tradičně představitelé města Náchoda starosta Jan Birke a místostarostové Jan Čtvrtečka (oba Jan Birke pro Náchod) a Milan Vik (Patrioti Náchoda) společně se zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) uctili památku válečných obětí všech válečných konfliktů položením květin u památníku na Dobrošově.

Po pietním aktu následoval společný oběd v prostorách Jiráskovy chaty, kde představitelé města a ČSBS (Milan Andres a Jaroslav Vodička) pronesli své projevy. V nich vyjádřili úctu obětem všech válek a věnovali vzpomínku válečným veteránům, kteří již nejsou mezi námi.

Starosta Jan Birke poděkoval všem přítomným za účast na pietním aktu a tentokrát i jednomu z členů ČSBS, panu Miroslavu Holčovi, který právě u příležitosti tohoto významného dne připravil v prostorách Jiráskovy chaty výstavu fotografií.

Děkujeme také ZUŠ Hronov za hudební doprovod při pietním aktu a personálu Jiráskovy chaty za bezvadnou a příjemnou obsluhu.

 

 

11. listopad byl vybrán symbolicky neboť toho dne roku 1918 v 11 hodin 11 minut zazněla poslední salva při podpisu příměří mezi spojenci a Německem ve vlakovém voze Le Francport u severofrancouzského města Compiégne. Tímto aktem byly na západní frontě ukončeny boje 1. světové války.

Symbolem dne veteránů se stal květ vlčího máku. Ten jako symbol pro padlé vojáky poprvé použila americká profesorka a humanistka Moina Michaelová.

V roce 1921 symbolizoval vlčí mák sbírku na pomoc válečným veteránům a invalidům.

Proč právě vlčí mák je symbolem krve prolité na bojištích? Vysvětlení z čistě botanického hlediska je jednoduché. Vlčí máky kvetou v době, kdy jiné rostliny v okolí jsou mrtvé. Semena vlčích máků odpočívají v půdě řadu let, a když nejsou nablízku konkurenční rostliny, vyraší. A právě půda na bojištích rozbrázděných a přerytých bombami a granáty, se silnou koncentrací vápence ze zdevastovaných budov působila jako katalyzátor pro vyrašení vlčích máků.

 

 


Den veteránů v Náchodě Den veteránů v Náchodě

Den veteránů v Náchodě Den veteránů v Náchodě

Další v galerii 8

Další zprávy /