Dnes
Teplota: 8.7 °C

Pátek, 08.10.2021Nábor dárců kostní dřeně

Nábor dárců kostní dřeně


Karlovo náměstí 179, 547 01 Náchod, Česká Republika

Trvání: 2 h 30 min

Veřejná  · Kdokoli

Pro zápis do registru stačí jen na místě vyplnit zdravotní dotazník a provést si stěr z ústní dutiny. To celé zabere zhruba 10 minut Vašeho času.Základní podmínky pro vstup do Českého národního registru dárců dřeně:
🆗 věk 18 - 35 let (až do dne 36. narozenin)
🆗 velmi dobrý zdravotní stav bez trvalého užívání léků (vyjma antikoncepce a léků na sezónní alergie)
🆗 hmotnost alespoň 50 kg
🆗 ochota překonat určité nepohodlí a "ztrátu" času pro záchranu života někoho neznámého

Vstupem do registru se stáváte potenciálním dárcem pro kohokoliv na světě, kdo onemocní leukémií či jinou vážnou poruchou krvetvrorby, a jeho jediná naděje na vyléčení je transplantace kostní dřeně. Svou kostní dřeň/krvetvorné buňky nedarujete po zápisu nijak "do zásoby", ale vždy konkrétnímu člověku, který musí mít s Vámi shodu v části genetiky - tzv. HLA znacích. Takovou shodu je ale bohužel velmi těžké najít, proto vhodného dárce stále nemáme pro každého čtvrtého nemocného a je proto potřeba řady registru neustále rozšiřovat.
Pravděpodobnost, že se po zápisu skutečně někdy stanete dárcem je bohužel pouze 1 %, ale už jen svou přítomností v registru se stáváte ohromnou nadějí pro každého, kdo bude někdy potřebovat transplantaci kostní dřeně.Více informací najdete na webu www.naborhrdinu.czwww.kostnidren.cz a také nás sledujte, budeme je postupně přidávat na tuto událost.


Nábor dárců kostní dřeně Nábor dárců kostní dřeně

Další zprávy /