Dnes
Teplota: 7.2 °C

Neděle, 11.10.2020Vyjádření starosty Náchoda Jana Birke k aktuální epidemiologické situaci na Náchodsku

Vyjádření starosty Náchoda Jana Birke k aktuální epidemiologické situaci na Náchodsku


Náchodsko se v neděli bohužel probudilo s nechtěným prvenstvím na mapě šíření koronaviru v ČR. Za uplynulých sedm dní zde bylo zaznamenáno 558 nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

„To jsou opravdu alarmující čísla! Je zřejmé, že tento plošný nárůst kopíruje vývoj v celém kraji a jedná se tak o komunitní šíření. Nakazit se je možné takřka kdekoliv, nákaza se šíří v rodinách, v zaměstnání, žádná konkrétní ohniska nejsou příčinou," komentoval aktuální situaci starosta Náchoda Jan Birke, který se hned ráno spojil s ředitelem Krajské hygienické stanice Mudr. Ivanem Kučerou.

Město Náchod se již v uplynulých dnech zaměřilo především na distribuci ochranných prostředků, do škol, vedle 15600 respirátorů od státu, putovalo pro potřeby všech pracovníků ve školství dalších 8500 roušek. Další respirátory město poskytne pracovníkům v sociálních službách, jednotlivé organizace vybavujeme i potřebným množstvím dezinfekce.

„Rád bych oslovil všechny občany a vyzval je k maximální pečlivosti a ohleduplnosti. Jedině tak, že každý z nás jako jednotlivec a následně všichni společně budeme důsledně dodržovat hygienická pravidla a jednotlivá opatření, můžeme zabránit dalšímu šíření epidemie, resp. zmírnit ten nápor na naše zdravotnictví. Moc dobře si uvědomuji, jaký zásah do našich životů tato opatření a nařízení představují, kolika lidem způsobují nejen diskomfort, ale mnohdy i existenční problémy, nyní však musíme zmírnit ten nápor v našich nemocnicích. Nikdo z nás si nepřeje omezení zdravotní péče a běžných lékařských výkonů. Boj s koronavirem musíme vybojovat razantně a rychle a jen díky vlastní disciplíně se to může podařit," uvedl starosta Jan Birke

„Děkuji také všem, kteří stejně jako na jaře, projevují obrovskou vlnu solidarity. Prosím, pomozme našim zdravotníkům, ten tlak na ně je enormní. Je skvělé, že se takřka okamžitě znovu zvedají iniciativy v podobě šití roušek nebo pečení pro zdravotníky. Moc si toho vážím! Prosím, reagujme na výzvy zdravotníků, potřebují teď naši podporu víc než na jaře," dodal starosta.

Zítra, tj. v pondělí 12. 10. 2020 odpoledne, se sejde bezpečnostní rada, která se bude aktuální situací zabývat a hledat další možnosti řešení. Město Náchod má aktuálně dostatečné zásoby ochranných prostředků. „V případě nutnosti jsme však připraveni i omezit některé zbytné výdaje na úkor dalších investic do boje s epidemií," doplnil Birke.

#společnětozvládneme


Vyjádření starosty Náchoda Jana Birke k aktuální epidemiologické situaci na Náchodskui Vyjádření starosty Náchoda Jana Birke k aktuální epidemiologické situaci na Náchodskui

Další zprávy /