Dnes
Teplota: 17.6 °C

Úterý, 10.12.2019Rozpočet města Náchoda pro rok 2020 schválen

Rozpočet města Náchoda pro rok 2020 schválen


Náchodští zastupitelé na svém jednání v pondělí 9. prosince 2019 schválili rozpočet města na rok 2020. Ten počítá s příjmy a výdaji v celkovém objemu více než 560 milionů korun, což je o 3,8 % více než v roce letošním. „Jde tedy o doposud nejvyšší rozpočet v historii města, který zahrnuje částku přibližně 150 mil. Kč na investice," uvedl starosta Jan Birke. Pro rozpočet hlasovalo celkem 23 z 24 přítomných zastupitelů.

Mezi hlavní investiční akce příštího roku patří např. rekonstrukce mostu přes řeku Metuji v Bělovsi (cca 22 mil. Kč.), nové odpadové centrum - sběrný dvůr (12 mil. Kč), příprava projektové dokumentace pro stavbu nové víceúčelové sportovní haly (cca 10 mil. Kč), výstavba nového sportovně-kulturního centra v příměstské části Babí (8,6 mil. Kč), 1. etapa revitalizace dopravního hřiště (7 mil. Kč), projektová dokumentace ke stavbě nového spolkového domu (2 mil. Kč) a do oprav místních komunikací bude město Náchod investovat přibližně 55 mil. Kč, do cyklostezek a chodníků cca 4 mil. Kč. Opraveny budou například komunikace a chodníky v ulicích Ryšavého, Polní, Na Koletově, Weyrova, Hrašeho, pod horní nemocnicí a další. „Dlouho očekávanou rekonstrukci komunikace v ulici Purkyňova za více než 20 mil. Kč budeme muset nakonec s největší pravděpodobností přesunout až na rok 2021 z důvodu odložení možnosti čerpání dotace," upřesnil starosta.

I v příštím roce je v rozpočtu počítáno s investicemi do školství, nad rámec běžné údržby poputuje do náchodských základních a mateřských škol 5,6 mil. Kč. Největší položku představuje přístavba vstupních šaten v MŠ Alšova.

Rozpočet je koncipován jako vyrovnaný s využitím revolvingových úvěrů pro zajištění průběžného financování investičních akcí. Stejně jako v předchozích letech je velký objem finančních prostředků určen do sociálních služeb, sportu a kultury.

Kompletní znění rozpočtu města najdete na www.mestonachod.cz.


Rozpočet města Náchoda pro rok 2020 schválen Rozpočet města Náchoda pro rok 2020 schválen

Rozpočet města Náchoda pro rok 2020 schválen Rozpočet města Náchoda pro rok 2020 schválen

Další zprávy /