Dnes
Teplota: 10.3 °C

Úterý, 14.05.2019Stavba nové hasičské zbrojnice v Náchodě je dokončena

Stavba nové hasičské zbrojnice v Náchodě je dokončena


V úterý 14. května 2019 odpoledne byla za účasti 1. místopředsedy vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka, poslance Jiřího Maška, hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána, vedení města Náchoda v čele se starostou Janem Birke, a dalších významných hostů slavnostně otevřena novostavba hasičské zbrojnice v ulici Raisova. Mezi hosty nechyběli také ředitel HZS KHK brig. gen. František Mencl, ředitel územního odboru Náchod plk. David Pouč, starosta Krajského sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Jiří Orsák a v neposlední řadě zástupce dodavatele stavby firmy Průmstav Náchod, s.r.o. pan Vratislav Zítka a projektant pan Radek Jezbera.

"Profesionální i dobrovolní hasiči u nás fungují perfektně. K tomu ale potřebují samozřejmě odpovídající zázemí. Tady v Náchodě se to povedlo," uvedl ministr vnitra Jan Hamáček.

Po symbolickém přestřižení pásky si pak všichni společně prohlédli vnitřní prostory a hasičskou techniku.

"Jsem velmi rád, že se díky dotačním titulům podařilo získat dostatečné finanční prostředky na stavbu nové budovy. Nyní se tak náchodští dobrovolní hasiči mohou pochlubit zbrusu novou moderní zbrojnicí, která jim po více než sto letech zajistí důstojné moderní zázemí," uvedl starosta města Jan Birke a doplnil: "Nové umístění a právě dokončované propojení se středem města navíc zajistí lepší akceschopnost jednotky včetně splnění stanovených časů dojezdu. Rád bych proto na tomto místě poděkoval všem, kteří nám poskytli finanční prostředky na vybudování hasičské zbrojnice a dobrovolným hasičům za obětavou práci, nasazení při záchraně lidských životů i ochraně majetku nás všech. Pevně věřím, že tyto nové prostory jim práci usnadní".

Konečná částka za stavební práce na hasičské zbrojnici činí 23,6 mil. Kč, z toho 9,5 mil. Kč bylo financováno z prostředků Evropské unie - Evropského fondu pro regionální rozvoj a ze státního rozpočtu ČR prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu, 4,5 mil. Kč obdrželo město v rámci Programu "Dotace pro jednotky SDH obcí" vyhlášeného Ministerstvem vnitra - generálním ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR a 1,5 mil. Kč poskytl Královéhradecký kraj. Součástí stavebních prací bylo pouze určité vybavení - kuchyňská linka, zařizovací předměty jako zdravotechnika, apod. "Na další potřebné vybavení uvolnilo město Náchod částku 600 tis. Kč. Ta bude sloužit na dovybavení vnitřních prostor jako např. stoly, skříně, vybavení sociálních zařízení, nákup vysoušeče bot, rukavic, masek a oblečení, regál na hadice a další hasičské vybavení," upřesnil místostarosta Jan Čtvrtečka.

Po více než 100 letech se zdejší dobrovolní hasiči dočkali důstojného zázemí. Nyní dojde ještě k dovybavení vnitřních prostor budovy a slavnostní předání do rukou hasičů proběhne v pátek 21. června 2019. V sobotu 22. června se uskuteční den otevřených dveří, kdy si náchodská veřejnost bude moci nové prostory včetně vybavení a hasičské techniky prohlédnout.

Na dostavbu hasičské zbrojnice pak koncem června naváže otevření nové komunikace, díky které dojde k propojení ulic Parkány a Raisova a přístup hasičských vozů nejen na hlavní komunikaci, ale i do centra města se tím výrazně zlepší.

 

logo


Stavba nové hasičské zbrojnice v Náchodě je dokončena Stavba nové hasičské zbrojnice v Náchodě je dokončena

Stavba nové hasičské zbrojnice v Náchodě je dokončena Stavba nové hasičské zbrojnice v Náchodě je dokončena

Další v galerii 17

Další zprávy /