Dnes
Teplota: 12.2 °C

Pondělí, 08.04.2019Karlovo náměstí oživí budova nového loutkového divadla

Karlovo náměstí oživí budova nového loutkového divadla


Město Náchod v letošním roce poprvé od roku 2010 neuspělo se svými projekty v rámci čerpání dotací z Operačního programu INTERREG V-A, česko-polská přeshraniční spolupráce.

„V polovině března monitorovací výbor rozhodl o podpoře jednotlivých projektů a bohužel ani jeden ze tří, které předkládal Náchod s polskými partnery Radków, Świdnica a Bystrzyca Kłodzka nebyl podpořen, a to i přesto, že jsme byli do poslední chvíle ujišťováni o jejich kvalitní přípravě a vysokém hodnocení," komentoval rozhodnutí starosta Jan Birke a dodal: „Není to neúspěch, po mnoha letech, kdy jsme čerpali na realizaci našich záměrů desítky milionů z příhraniční spolupráce, se to dalo očekávat."

Vedení města Náchoda na tuto novou skutečnost okamžitě zareagovalo a projekty rekonstrukce koupaliště a výstavby loutkového divadla přehodnotilo, tak aby bylo možné je realizovat i bez dotací.

Nyní se připravuje v první řadě rekonstrukce šaten a sociálního zázemí Jiráskova koupaliště, tak aby pro návštěvníky vzniklo kvalitnější zázemí než doposud. Současně bude ještě v letošním roce modernizována technologie, která zajistí bezporuchovou cirkulaci vody. „Chystaná studie proveditelnosti nám pak napoví, jak v dalších letech modernizovat bazénové vany a jaké materiály použít," upřesnil místostarosta Jan Čtvrtečka.

„Nakonec se ukazuje, že nás to přimělo najít do budoucna lepší řešení, především pak pro umístění loutkového divadla, které jsme se rozhodli oproti původním plánům přemístit z přístavby kina Vesmír do projektu ukončení Karlova náměstí," uvedl starosta Jan Birke.

Už dnes je zřejmé, že díky tomu, že město Náchod nebude nakonec nuceno dodržet svazující dotační podmínky, může stavba loutkového divadla vyrůst na vhodnějším místě, s menšími náklady na výstavbu, v krásné lokalitě přímo pod zámeckým kopcem. „Proluku mezi budovou kina a městské policie v Hurdálkově ulici jsme se proto rozhodli v budoucnu využít pro vybudování tolik potřebného spolkového domu. Věřím, že to potěší všechny náchodské spolky," dodal starosta Jan Birke.


Ilustrační foto Ilustrační foto

Ilustrační foto Ilustrační foto

Další zprávy /