Dnes
Teplota: 7.4 °C

Úterý, 24.04.2018Město Náchod podpořilo rekonstrukci bývalé židovské obřadní síně

Město Náchod podpořilo rekonstrukci bývalé židovské obřadní síně


Městské zastupitelstvo v Náchodě schválilo na dnešním jednání poskytnutí dotace ve výši 250.000 Kč, jejímž příjemcem je Židovská obec Praha. Tato dotace z náchodské městské pokladny je určena k zajištění financování projektové dokumentace na opravu bývalé židovské obřadní síně u areálu starého židovského hřbitova v Náchodě. Jedná se o stavbu upomínající na židovskou komunitu, která tvořila součást dějin Náchoda od 15. století. 

Starý židovský hřbitov byl založen v polovině 16. století, v písemných pramenech je zmiňován již v roce 1550. Roku 1661 byla na hřbitově postavena zmíněná budova, sloužící jako hrobníkovo obydlí, obřadní síň a v 18. století také jako židovský špitál. Starý židovský hřbitov byl zničen nacisty v roce 1943. Vlastníkem celého hřbitovního místa je nyní Židovská obec Praha.

Kromě přímé dotace z městské pokladny zastává město Náchod nyní aktivní pozici koordinátora v připravovaném česko-polském projektu, jehož hlavními partnery jsou právě Židovská obec Praha a polská Nadace Sarny. Na projektu dále participují i polské město Klodzko a nově i Regionální muzeum v Náchodě. Cílem tohoto projektu je získat i finanční prostředky na komplexní revitalizaci bývalé židovské obřadní síně.

„Snahou města Náchoda je připomínat a uchovávat historickou paměť. Události holocaustu, které tak brutálně poznamenaly židovské komunity v celé Evropě, se tragicky dotkly i Náchoda. Věřím, že připravovaný česko-polský projekt bude úspěšný a zásadně pomůže proměně bývalé židovské obřadní síně v důstojný prostor, který bude mementem a zároveň možností seznámit se s židovskou historií Náchoda", říká místostarosta Miroslav Brát.     


Město Náchod podpořilo rekonstrukci bývalé židovské obřadní síně Město Náchod podpořilo rekonstrukci bývalé židovské obřadní síně

Město Náchod podpořilo rekonstrukci bývalé židovské obřadní síně Město Náchod podpořilo rekonstrukci bývalé židovské obřadní síně

Další v galerii 4

Další zprávy /