Dnes
Teplota: 14.7 °C

Úterý, 24.09.2024770 let města - významná osobnost Otakar Nyklíček

770 let města - významná osobnost Otakar Nyklíček


V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě si připomínáme i mnoho významných osob, které se zapsaly výraznou měrou do historie našeho města. Právě dnes, 24. září, si připomínáme 110 let od narození Otakara Nyklíčka.

Otakar Nyklíček, Prof. MUDr., DrSc., FIAC (24. 9. 1914 Rtyně v Podkrkonoší - 25. 1. 2011 Náchod)

Vystudoval medicínu a nastoupil na gynekologicko-porodnickou kliniku lékařské fakulty v Hradci Králové. V roce 1953 se stal primářem gynekologicko-porodnického oddělení v Náchodě.

Zavedl do praxe mezi prvními v Československé republice metody klinické cytologie, díky kterým došlo s velkému poklesu výskytu rakoviny děložního čípku, která zaujímala první místo ze všech zhoubných onemocnění u žen. V roce 1959 inicioval a založil tzv. cytologickou komisi, tehdy ještě při Gynekologicko-porodnické společnosti, která se později proměňovala v sekci až k samostatné České společnosti klinické cytologie. Ta je členem Evropské cytologické společnosti a členem nejprestižnější Mezinárodní akademie cytologie.

V roce 1993 byl profesor Nyklíček zvolen prvním čestným členem České společnosti klinické cytologie a roku 2010 emeritním členem Mezinárodní akademie cytologie. Jako zakladatel oboru gynekologické exfoliativní cytologie v Československu svou prací významně přispěl ke zkvalitnění a záchraně lidských životů.

V roce 2002 mu bylo uděleno čestné občanství města Náchoda.


Další zprávy /